Közélet

2014.07.02. 12:40

Élő közvetítés egy békéscsabai madárfészekből

Webkamerán keresztül követhetik a netezők, miként költi ki fiókáit egy szürke légykapó madárpár a békéscsabai Lencsési lakótelep egyik erkélyén.

Sz. Gy.

– Valamikor a tavasszal tűnt fel egy madárka az erkélyünkön, és egyre gyakrabban látogatta a frissen felhelyezett virágokat. Néhány nap elteltével már sejtettük, hogy nem rovarokra vadászott, hanem fészkelőhelyet keresett, mivel a párja az erkély melletti fa egy közeli gallyáról hallgatta a csalogató éneket. Egy-egy alkalommal be is ugrott szétnézni, de csak egy szemvillantásra – idézi fel lapunknak az előzményeket Benkő Lajos, az erkély és a webkamera gazdája.

– Három hete vettük észre hogy fűszálakkal repülnek a kaspó felé, aznap este meglestük mit alkotnak és csodálkozva néztük hogy már benne volt egy kész fészek – mondta el. Hozzátette, a madár több mint két hete rakta le az első tojást, majd még három napig egyet-egyet. Nagy valószínűséggel 11-12 napja ül a tojásokon, melyeknek a napokban kell kikelniük.

A webkamera képe (a link technikai okokból naponta változik, az aktuális és korábbi felvételeket itt találja)

Mint a férfi fogalmaz, részükről a kezdetektől egyértelmű volt, hogy maradhatnak a madarak, azóta egy kicsit kevesebbet járkálnak az erkélyen és figyelnek a redőnyök lehúzásánál. Az ablak fölé egy fixfókuszos webkamerát szerelt fel, melynek élő képét a YouTube-on is megosztotta.

Milyen madár a szürke légykapó?

A szürke légykapó (Muscicapa striata) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez és a légykapófélék (Muscicapidae) családjához tartozó faj – írja a Wikipédia.

Európában és Ázsia nyugati részén honos. Hosszútávú vonuló, telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Ritkás erdők, parkok és emberi települések lakója.

A levegőben repülő rovarokra, kétszárnyúakra, szúnyogokra, darazsakra, apró bogarakra vadászik. Üregekbe, korhadt fák odvaiba készíti fészkét, melyet fűszálakkal, mohával és pókhálóval bélel ki. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 11-13 napig kotlik. A fiókákat még 12-14 napig táplálja, mire kirepülnek.

<!-- Élő közvetítés egy békéscsabai madárfészekből Webkamerán keresztül követhetik a netezők, miként költi ki fiókáit egy szürke légykapó madárpár a békéscsabai Lencsési lakótelep egyik erkélyén. Sz. Gy. Milyen madár a szürke légykapó? A szürke légykapó (Muscicapa striata) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez és a légykapófélék (Muscicapidae) családjához tartozó faj – írja a Wikipédia.

Európában és Ázsia nyugati részén honos. Hosszútávú vonuló, telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Ritkás erdők, parkok és emberi települések lakója.

A levegőben repülő rovarokra, kétszárnyúakra, szúnyogokra, darazsakra, apró bogarakra vadászik. Üregekbe, korhadt fák odvaiba készíti fészkét, melyet fűszálakkal, mohával és pókhálóval bélel ki. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 11-13 napig kotlik. A fiókákat még 12-14 napig táplálja, mire kirepülnek. A fészek és a webkamera -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!