Közélet

2014.06.26. 12:10

Végleges: Jövő nyáron költözik a gyermekfalu

Jövő nyáron költözik Orosházára Battonyáról az SOS Gyermekfalu. Az alapítvány, mely a megyében megkétszerezné a szolgáltatásainak a számát, eladná a létesítményt – derült ki a csütörtöki, orosházi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

- Orosháza képviselő-testülete tizenkét egyhangú szavazattal támogatta, hogy a városba költözzön Battonyáról az SOS Gyermekfalu, és hogy megindítsa a tevékenységét – ismertette a grémium percekkel korábban meghozott határozatát Zalai Mihály, Orosháza megbízott polgármestere. Ezt követően az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának képviselői vették át a szót, beszámoltak a költözés hátteréről és a jövőbeni tervekről.

Gosztonyi Gábor ügyvezető igazgató egy részletes tájékoztató során elmondta, hogy 1986-ban indult Battonyán az első magyarországi gyermekfalu, majd Kecskeméten és Kőszegen is beindították a szolgáltatást, emellett négy ifjúsági házat tartanak fenn, a legközelebbi Szegeden található.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Imre György
[/caption]
Szilvási Léna gyermekvédelmi szakértő arról szólt, hogy főleg olyan fiatalokat gondoznak, akiknek vér szerinti szülei nem tudnak biztonságos, szerető otthont nyújtani. A mostani gyermekfalvak felett eljárt az idő, hiszen a gyermekek elszigetelten élnek, ami később gondot okozhat a társadalmi beilleszkedéskor.

Ehhez képest jelent változást az integrált gyermekfalu. Ekkor az SOS családok a településen elszórtan élnek, nem további SOS családok szomszédságában. Ezt valósítanák meg Orosházán is, mint ahogy arra már számos példa akad több országban. Elmondta, hogy a tapasztalatok egyértelműen sikerről számolnak be.

Mint ahogy Gosztonyi Gábor folytatta, egy hosszú távú tervet készítettek, fenntarthatóvá kell tenni a tevékenységüket, mivel a források szűkösek. A prezentációból kiderült, hogy Battonyán a legmagasabb az egy főre eső költség, és hogy a gyermekfalu 197 millió forintba kerül évente. Tavaly olyan döntést hoztak, hogy el kell adni a jelenleg hetven gyermekről gondoskodó létesítményt, melynek kapacitása nincs is teljesen kihasználva.

- A legfontosabb szempont persze az volt, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtsunk a fiataloknak – fejtette ki Gosztonyi Gábor, mellékelve egy táblázatot, hogy Orosháza az oktatás, az egészségügy, az alapellátás, a sport és kultúra, a közlekedés, infrastruktúra, illetve a foglalkoztatottság terén mennyivel ad többet, mint Battonya.

Elmondta, a tervek között szerepel amellett, hogy a 70 gyermeket az SOS családokkal Orosházán elszórtan helyezik el, hogy családmegerősítő programot indítanak Orosházán és Battonyán is, így megközelítőleg 170-190 fiatallal, családokkal lesznek kapcsolatban. A szegedi ifjúsági házat is fejlesztenék.

Jövő év nyarán költöznek a családok, várhatóan egyszerre, de már néhány hónapon belül megveszik Orosházán azokat az ingatlanokat, amiket majd a célra felhasználnak. A döntés végleges, ezt azzal indokolta Gosztonyi Gábor, hogy egy nevét egyelőre titkoló nemzetközi alapítványtól kimondottan a programok megvalósítására nyertek el forrást, másképp elesnek attól. Hogy mekkora összegről van szó, még azt is homály fedi.

A battonyai létesítményt pedig eladná az alapítvány. Hogy mennyiért, az sem ismert, mindenesetre Gosztonyi Gábor azt mondta, minél többért válnának meg tőle, hiszen adományról van szó. Az értékével kapcsolatban sem nyilatkozott, de újságírói kérdésre azt mondta, 130 millió forintnál jelentősen többet ér. Az alapítvány összes vagyonáról azt állította – az összes létesítmény az eszközökkel együtt -, 880 millió forint körül mozog.

Karsai József: Battonya nem akar krízisközpontot

Karsai József, Battonya polgármestere is „sajtótájékoztatót” tartott Orosházán, a polgármesteri hivatalban. Kifejtette: Battonyán is adott minden szolgáltatást, úgy véli, Orosháza nem ad többet.

- Költöztessem el akkor a többi ötszáz gyermeket is? – tette fel a kérdést, folytatva, hogy közösségek bomlanak fel a döntés nyomán. Szerinte a költözés csak a pénzről, nem a gyerekekről szól. A helyiek véleményét is tolmácsolta, akik nem akarnak krízisközpontot a létesítmény helyén, nem szeretnék, ha elköltözne a gyermekfalu. 

- Költöztessem el akkor a többi ötszáz gyermeket is? – tette fel a kérdést, folytatva, hogy közösségek bomlanak fel a döntés nyomán. Szerinte a költözés csak a pénzről, nem a gyerekekről szól. A helyiek véleményét is tolmácsolta, akik nem akarnak krízisközpontot a létesítmény helyén, nem szeretnék, ha elköltözne a gyermekfalu. Fotó: Imre György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!