Közélet

2014.06.11. 14:19

A megye értékei is bemutatkoznak a sörfesztiválon

Csütörtökön kezdődik a XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, melynek keretein belül péntektől vasárnapig rendezik meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt.

BEOL

A Békés Megyei Önkormányzat már a tavalyi évben is partnerként vett részt a kiállítás szervezésében, ám az idei évben társszervezőként a sportcsarnok területén 400 négyzetméteres területen mutatja be a megye kiemelkedő történelmi, kulturális, gasztronómiai értékeit. A kiállítás mellett, a fesztivál kísérőrendezvényeként a megyei önkormányzat hungarikum konferenciát is szervez, mely összefoglalja az értékgyűjtés eddigi tapasztalatait, kitekintéssel a Vajdaság, Székelyföld és Bács-Kiskun megye felé.

A Békés Megyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a Békés Megyei Értéktár Bizottságot, majd pedig a megye 75 településéből 31 hozott létre települési értéktárat. A Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár keretében most először mutatkoznak be Békés megye települési értéktárai és általuk mindaz, amit helyben nemzeti értéknek tartanak, és amit nyilvántartásba vettek.

A települési értéktárak között megjelennek a békési, mezőberényi, békéscsabai, gyulai, vésztői, battonyai, gyomaendrődi, kötegyáni, csanádapácai, lökösházi, kondorosi, mezőhegyesi, szarvasi, helyi értéktárak.
A három napos programsorozat keretében így a pár hónapja tartó munka egyfajta összegzéseként bemutatásra kerülnek a múltból fakadó, Békés megye hagyományait továbbvivő, jellegzetesen egy adott helyre, vagy térségre jellemző értékek, egyedi gasztronómiai, vagy kézműves termékek, találmányok, jellegzetes épületek, épített örökségünk.

A Békés Megyei Önkormányzat központi standján bemutatja Békés megye hungarikumait, így a Gyulai és a Csabai kolbászt és mindazon megyei értékeket, melyek jellemzőek a térségre. Nem fog hiányozni a nyolctojásos tészta, az akácméz, a szilvalekvár és az abból készült papucs illetve a biharugrai halból készült halpogácsa sem.

A három nap alatt a megye standján folyamatosan kóstolni is lehet valamit, a pénteki és szombati napokon pedig látvány kolbászgyúrás is lesz, melynek végeredményét megsütni bárki megkóstolhatja. A kóstolók mellett naponta kétszer hagyományőrző népi együttesek, táncosok, tréfás mesemondók szórakoztatják a sportcsarnokban szórakozó látogatókat.

A kiállítóknál a csülök mellett megkóstolható lesz többek között a békési szilvalekváros papucs, a lökösházi kenyér, a szarvasi szilvalekvár és akácméz, a Csabagyöngye fehérbor, Békés megye legkiválóbb pálinkái.
Megismerhető lesz a gyomaendrődi értéktár részeként az országos hírű Magyar Autosex Tyúkgalamb, melynek megálmodója és kitenyésztője e település szülötte volt.

Békés megye napjainkban a halfeldolgozás egyik fontos területévé vált, így a kiállításon megjelenik Magyarország második legnagyobb mesterséges halastó rendszere, a Biharugrai Halgazdaság is.

A Békés Megyei Önkormányzat meghívására a kiállítás nyitónapján, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében „vendégül látja” a Magyar Értékek Vándortérképét is, melyre ezen az eseményen bárki elhelyezheti a kézlenyomatát.

A kiállítás fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, védnöke pedig Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!