Közélet

2014.05.30. 11:58

Elhunyt Józsa Mihály

Hosszan tartó betegség után csütörtök hajnalban, életének 52, évében elhunyt Józsa Mihály újságíró, előadóművész.

BEOL

Józsa Mihály a Magyar Teátrumi Társaság megalakulása óta dolgozott együtt a szervezettel a hazai előadóművészet megbecsülésének javításán. "Fáradhatatlan, szellemes lényének emléke megmarad bennünk" - olvasható az elnökség közleményében .
   
Józsa Mihályt a Békéscsabai Jókai Színház és Magyar Teátrumi Társaság saját halottjának tekinti, a Magyar Teátrum című havilap impresszumában, míg a lap létezik, alapító felelős szerkesztőként tünteti fel - írja az MTI.
   
Mint a Magyar Teátrumi Társaság írja, Józsa Mihály a Békés megyei Nagyszénáson született 1962. december 4-én. Stúdiós-segédszínészi szerződést 1983-ban kapott a Békés Megyei Jókai Színházban. Hét évet töltött a társulatban és ez idő alatt előadóművészi, majd színészi működési engedélyt szerzett. Több darabnak volt segédrendezője, dramaturgja. Szerkesztett és rendezett különböző versműsorokat, pódium-előadásokat.
   
Az egykori Népszínház operatársulatához 1989-ben Budapestre szerződött mint rendezőasszisztens. A Népszínház megszűnte után visszatért Orosházára, ahol az Orosházi Napló munkatársa, majd 1993-tól főszerkesztője volt és alapítója, szerkesztője a város első rádiójának.
   
1996-tól a Békés Megyei Nap című napilap szerkesztője öt éven át, közben egy évig a Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Karának sajtóreferense, majd a Heti Délkelet című lap szerkesztője. Szerkesztésében jelent meg kötet a Békés Megyei Jókai Színház 50. évfordulójára 2004-ben.
   
Józsa Mihály a médiában töltött 14 éve alatt sem szakított a színjátszással. Tanított a Békéscsabai Ifjúsági Házban működő Csabai Színistúdióban. Rendezője, dramaturgja volt a Premier című musicalnek, A Négyszögletű Kerek Erdő és az Ágacska című mesével pedig az ország több városában felléptek vezetésével a stúdiósok. Az Ágacskát a Jókai Színház is műsorára tűzte.
   
A hivatásos művészeti életbe 2005-ben tért vissza mint az akkor alakuló Békés Megyei Napsugár Bábszínház tagja. 2007-ben a Jókai Színház nyári Tartuffe-előadásának dramaturgja, és a teátrum művészeti titkára.
   
Szervezője, műsorvezetője, előadója volt a nyolc éve indult békéscsabai Irodalmi Esteknek, munkásságát 2014. februárjában életmű-díjjal ismerték el.
   
A színházról, kulturális életről szóló írásait rendszeresen közölték a helyi, megyei lapok, a helyi és az országos szakmai internetes oldalak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!