Közélet

2014.04.10. 18:15

Véget ért a Windows XP korszak

A Microsoft szerdán immáron hivatalosan is felhagyott Windows XP támogatásával, ettől függetlenül a mai napig rengetegen használják a régi operációs rendszert. A személyi számítógépek mintegy 29,23 százalékán, illetve a bankjegykiadó automaták több mint 95 százalékán is Windows XP futott még néhány napja is.

BEOL

A támogatás végével a Windows XP-n futó gépek nem kapnak több biztonsági frissítést, az újonnan felfedezett biztonsági rések javítása nem történik meg, az Office 2003 biztonsági frissítései is megszűnnek. Az új gépek, eszközök jellemzően nem kapnak Windows XP illesztőprogramokat, ezért esetlegesen felmerül, hogy a felhasználó nem tudja majd használni nyomtatóit, scannereit, webkameráit, illetve érintőképernyős eszközeit.

Mint azt a hvg.hu megírta, minden egyes újonnan felfedezett biztonsági hiba örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás. Ez azt jelenti, hogy ha a vírusokat megírók és terjesztők találnak egy könnyen kihasználható hibát az XP-ben, minden további nélkül lövöldözhetnek a résen át a felhasználókra, a rést ugyanis senki nem fogja már bezárni.
A vírusok lelassíthatják a számítógépet, sőt, akár fájlokat is törölhetnek, de ezzel párhuzamosan a böngészés is veszélyesebbé válik. A Magyar Bankszövetség arra figyelmeztetett, hogy akik netbankolnak és XP-t használnak, a korábbinál lényegesen nagyobb kockázatot vállalnak. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint egyre több adathalász-támadás irányul a pénzünk megszerzésére.

— A Windows XP nem csupán a legkevésbé biztonságos a Microsoft összes operációs rendszere közül, a használata egyre kockázatosabb — olvasható a cég témával foglalkozó jelentésében. A 2001-ben megjelentetett Windows Xp napjainkra gyakorlatilag teljesen elavult, bár még rengetegen használják, szervezetek és cégek egyaránt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy azóta már több operációs rendszer is megjelent.

A szakemberek, így a hvg.hu témával foglalkozó szakírói is fontosnak tartották a váltás melletti fontos indokként megemlíteni, hogy a Microsoft várhatóan heteken, de lehet, hogy napokon belül kiadja a nem túl népszerű Windows 8.1 tavaszi frissítését, ami visszahozza a sokak által hiányolt Start menüt a rendszerbe. „Aki tehát az apró, de annál zavaróbb hiány miatt nem akart eddig váltani, az most már nyugodtan használhatja az újabb operációs rendszert” — fogalmazták meg.

— Több megoldás is lehetséges a váltásra — érveltek számítástechnikusok. — A Microsoft is kínál jobb alternatívákat, így  a már említett Windows 8.1-et, illetve akár a Windows 7-et is, de aki nem szeretne új Windows-ra pénzt kiadni, az is talál az XP-hez hasonló felületű, gyengébb gépeken is jól futó, ingyenes alternatívát.

A hvg.hu azt javasolja, térjenek át a kevésbé sebezhető Linuxra, amelyik remekül fut a régebbi gépeken is. Emellett egyszerű telepíteni, ingyenes, és ha gond van, óriási linuxos közösség siet a segítségünkre. A betanews a Linux Mint 13 (Maya) LTS Mate-et javasolja, utalva arra, hogy ennek a kinézete áll a legközelebb a Windowséhoz.

További részleteket a Békés Megyei Hírlap pénteki számában talál, melyre itt fizethet elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!