Közélet

2014.04.16. 17:58

Új munkához kevés, ha csak magyarul beszélünk

A statisztikák szerint szinte minden második álláshirdetésben szerepel követelményként legalább egy idegen nyelv ismerete. Ezzel szemben a munkakeresők egyharmada egyáltalán nem beszél idegen egyetlen nyelven sem.

Papp Gábor

Meghosszabbított határidővel április 14-éig lehet regisztrálni a kormány Diplomamentő programjára, amely a nyelvvizsga hiányában diplomájukat meg nem szerzőknek nyújt segítséget. A programban résztvevő 10 ezer fiatal munkavállaló, álláskereső angol, német vagy francia nyelvtanfolyamra járhat, ehhez maximálisan 300 ezer forintos támogatást kaphat. Cserébe legkésőbb 2015. december 31-éig sikeres nyelvvizsgát kell tenniük. Az eddig jelentkezők 72,4 százaléka az angol, 24,5 százaléka a német, 2,1 százaléka pedig a francia nyelvet választotta a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

A Monster.hu és a Workania.hu állásportálok közös felmérésükben azt vizsgálták, mennyire elvárás a nyelvtudás az álláshirdetésekben, illetve milyenek az álláskeresők nyelvi készségei.

A Monster.hu-n megjelenő álláshirdetések túlnyomó többségében elvárás valamilyen szintű nyelvismeret: a pozíciók 73 százalékában kérik az angolt, 29 százalékában a németet, 5 százalékában a spanyolt, 3 százalékában az olaszt. Miután valahol több nyelv az elvárás, így magasabb az összeg 100 százaléknál.

Az álláskeresők nyelvi kompetenciái ettől némileg elmaradnak. A felmérés nyilvánosságra kerülése előtti két hétben feltöltött önéletrajzokban 53 százalék jelölt meg angoltudást, 26 százalék németet, 3-3 százalék spanyolt és franciát, 2 százalék olaszt.

A Workania.hu adatbázisába 2013-ban feltöltött önéletrajzokból kiderült, hogy az álláskeresők harmada nem beszél egy idegen nyelven sem. A főleg alacsonyabb pozíciókban állást kereső pályázók között az angol alap- és közép-, valamint a német középfok a leggyakrabban megjelölt tudásszint. Érthető okokból a fiatalok jobban beszélnek más nyelveket: legnagyobb arányban a 17-24, valamint 25-34 évesek beszélnek e két nyelv valamelyikén.

A Workania oldalán minden második álláshirdetésben szerepel követelményként legalább egy idegen nyelv. Az angol alapfok ritkán szerepel, 45 százalékban a közép-, 21 százalékban pedig a felsőfokú tudást jelölik.


Az állások többségéhez legalább középfokú szintű nyelvtudás szükséges. Hozzátette, hogy a vállalati szférában nem a nyelvvizsga, hanem a valós nyelvismeret számít. A cégek többféle módon mérik a nyelvi kompetenciát a kiválasztás során: teszttel, telefonos interjúval vagy személyesen állásinterjún. „A sikeres nyelvvizsga azonban fontos mérföldkő és motiváció a nyelvtanulásban. Ráadásul akik nyelvvizsgát tesznek, ők azonnal alkalmazni tudják a nyelviskolában tanultakat az állásokra pályázás során.

Mucsi András, a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium történelem-német szakos pedagógusa a statisztikákat elemezve elmondta, a térség országaival összehasonlítva hazánkban valóban alacsonyabb az idegen nyelvismeret, kevesebben beszélnek angolul vagy németül, illetve más nyelveken.

— A magyar nyelvi gondolkodás egyedinek számít. Vélhetően ez okozza, hogy a környező államokhoz képest ezen a területen némileg lemaradtunk — hangsúlyozta a szakember. — Ahhoz, hogy ez módosuljon néhány változtatásra lenne szükség. Nagyon fontos lenne például, hogy minél több külföldi filmet nézzünk meg eredeti nyelven, esetleg felirattal. Ez segítené, hogy ráálljunk más népek nyelvi logikájára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!