Közélet

2014.04.25. 12:57

Több területen is fejlesztések várhatók

Soros ülését tartotta pénteken Békéscsabán a megyei közgyűlés, melyen a legfajsúlyosabb napirendet a megyei területfejlesztési program tervezete szolgáltatta.

L. B.

A 2014 és 2020 között megvalósítandó stratégiai és operatív fejlesztési programokról dr. Kocziszky György számolt be, aki emlékeztetett, hogy korábban elkészült már a megye helyzetének elemzése, illetve a területfejlesztési koncepció is.


A stratégiai programok négy prioritást fogalmaztak meg: meg kell újítani a gazdasági struktúrát, meg kell teremteni a fenntartható fejlődés feltételeit, tovább kell fejleszteni a megye térszerkezetét, az emberi erőforrásokat. Az operatív programok a gazdasági fejlődésre, a járások fejlesztésére összpontosítanak – ezek finanszírozhatók a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból –, illetve ágazati szinten is beruházások kellenek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Bencsik Ádám
[/caption]

– Fontos, hogy a fogaskerekek találkozzanak, egyeztetni kell a járásokkal, illetve természetesen, mint megyei jogú várossal, Békéscsabával is – folytatta. Hangsúlyozta, összességében jó lenne látni, hogy mégis mennyi pénzből gazdálkodhatnak majd.


Gajdos Attila (Jobbik) azt kérdezte, mikor várhatók az első pályázati kiírások, amin részt vehetnek a gazdasági társaságok, önkormányzatok. Pákozdi Gábor (MSZP) felvetette, hogy a fejlesztések révén hányan helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon. Varga Zoltán (MSZP) szerint az idő dönti el, mit és hogyan sikerül megvalósítani. Úgy véli, lehet sok projektet készíteni, de a gazdasági társaságok termékeikkel való piacra jutását kell segíteni.


– Október, november környékén várható, hogy az első kiírások megjelennek – válaszolt dr. Kocziszky György. Kifejtette, hogy a kormányzatnak is lépnie kell, ütemezni kell a források lehívását, hiszen azok a költségvetésben is szerepelnek. Hozzátette, nagyfokú előkészítettség is szükséges mindehhez, utalt az élelmiszeripari és infrastrukturális fejlesztésekre. Úgy véli, a programok munkahelyeket fognak teremteni.


– Fontos, hogy a társadalmasítás, egyeztetés után egy olyan program készülhessen, ami megfelel a megyének, jellemző rá – ecsetelte Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes elnöke. Hangsúlyozta, még Brüsszelnek is rá kell bólintania a tervezetekre. A grémium végül egyhangú szavazással jóváhagyta a stratégiai és operatív programokat, azokat egyeztetésre bocsátotta. A 45 napot felölelő eljárásban véleményeket, észrevételeket várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!