Közélet

2014.04.03. 17:56

Erőszakosan tukmálják a holmikat a parkolóban

A békéscsabai Tesco-parkolóban késeket, zoknikat és bőrszíjakat próbálnak rásózni sokszor erőszakos módszerekkel a vásárlókra – érkezett a panasz olvasóinktól. Az áruházlánc először szerdán kapott emiatt jelzést. A hipermarketben és a hozzá tartozó parkolóban csak a Tesco engedélyével lehet árusítani, reklámozni.

Licska Balázs

– A Tesco környékéről, illetve a parkolót érintően nem érkezett olyan bejelentés, feljelentés vagy panasz, ami erőszakos árusokról szólna – közölték a megyei rendőr-főkapitányságon. Hozzátették, hogy a járőrök és a körzeti megbízottak az utóbbi napokban visszatérő ellenőrzéseket tartottak a város területén több, a nagyáruházakhoz tartozó parkolókban, a piacnál és bevásárlóközpontok környékén, de nem találkoztak engedély nélküli erőszakos árusokkal.


– A Tesco-parkoló közforgalom számára megnyitott magánterület, tehát a rendőrség ennek figyelembevételével intézkedhet ott – folytatták.

Kifejtették, hogy ha valakit mégis sérelem érne, akkor azonnal tegyen bejelentést, és a rendőrök a jogszabályok szerint minden esetben intézkednek: igazoltatnak, kérdeznek, átvizsgálnak, ha esetleg szabálysértés, bűncselekmény gyanúja merül fel. Hangsúlyozták, hogy az egyenruhások rendszeresen és visszatérően ellenőriznek a megyeszékhely azon a frekventált területeken, ahol közterületi árusítás zajlik.


– Nem érkeznek gyakran panaszok erőszakos árusítás miatt – magyarázta dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál kiemelték, az engedély nélküli közterületi értékesítéssel kapcsolatos hatáskörök tekintetében a helyi önkormányzat, a jegyző a felelős.


– Fogyasztóvédelmi szempontból mindenképp megfontolandó utcai árusoktól vásárolni, tekintve, hogy ezek a termékek jellemzően silány minőségűek, biztonsági szempontból sem feltétlen megbízhatóak. A fogyasztók a bizonytalan eredetű termékek utcai vásárlásakor számlára, nyugtára, blokkra nem számíthatnak, de a magyar nyelvű használati útmutató, illetve a kötelező jótállási jegyek átadása is elmarad – ecsetelte. Mivel nem valószínű, hogy újra találkozik a vevő az árussal, a szavatossági, jótállási jogaik nem érvényesíthetők.


– Óvatosnak kell lenni a villamossági termékek és gyerekjátékok vásárlásánál, előbbinél nincs lehetőség azok kipróbálására. A gyermekjátékoknál az alacsony ár általában együtt jár a rendkívül rossz minőséggel, így sokszor veszélyesek – emelte ki dr. Fülöp Zsuzsanna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!