Közélet

2014.04.29. 17:58

Ellenzék: a csabai költségvetés stabilitása nem a városon múlt

Sajtótájékoztatókon értékelték az elmúlt békéscsabai közgyűlésen történteket kedden az ellenzéki pártok képviselői.

M. P. M.

Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik városi elnöke a rendőrség beszámolójának apropóján hangsúlyozta, kritikáik elsősorban a kormánynak és a belügyminisztériumnak szólnak.

— Meglehetősen rossz lépésnek tartjuk, hogy a rendőrségi bírságokat betervezik az országos költségvetésbe. A rendőrséget a kormány inkább pénzbehajtóként, mintsem bűnüldöző szervként működteti — hangsúlyozta az elnök. Párttársa, Strifler Attila a zárszámadás értékelése kapcsán elmondta, az önkormányzatok, így Békéscsaba továbbra is alulfinanszírozott, és a kormány segítségére szorul, hogy a működőképességét megőrizze.

Miklós Attila, a szocialisták városi elnöke emlékeztetett, a 2013-as év költségvetését a városvezetés számlálatlan pozitív jelzővel illette a közgyűlésen.

— A beszámoló tárgyalása közben az a kérdés merült fel bennünk, hogy ha valóban „takarékos”, „tervezhető” és „hatékony” a városunk költségvetése, akkor miért kellett az utóbbi években külső forrásokat (kötvénykibocsátás, állami mentőöv) igénybe venni annak egyensúlyban tartásához? Ez nem tervezhető költségvetés, hanem egy látszólagosan egyensúlyban lévő költségvetés ismertetőjele.

Takács Péter (LMP) szerint a városi költségvetés stabil, ám ebben nagy szerepe van az adósságkonszolidációnak és a központi, kormányzati segítségnek, valamint a tisztesen adózó csabai polgároknak. Elmondta, munkahelyteremtésre az eddigieknél jóval nagyobb összeget kellene fordítani.
A politikus emlékeztetett, a belvárosi parkolóház újabb külső forrásra szorul, ami azt mutatja, hogy az autósok körében nem túl népszerű, nem szívesen veszik igénybe. Takács Péter azt szorgalmazza, dolgozzanak ki tervet, miként lehet a társaság veszteségét minimalizálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!