Közélet

2014.03.18. 16:27

Kolbásztanfolyam az általános iskolásoknak

Kolbásztanfolyamon vettek részt kedd délelőtt a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5. b osztályának tanulói az Uhrin Zoltán Klubházban.

Ny. L.

Dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászklub elnöke elmondta, a Budapest Bank civilpályázatán nyertek pénzt arra, hogy az általános iskolásoknak bemutassák előadás keretében a disznótorhoz, a kolbászkészítéshez kötődő eszközöket és népszokásokat, valamint, hogy a gyermekek maguk is gyúrhassanak kolbászt.

Bella-Fehér Emese, a jankaysok osztályfőnöke meglepően jól bánt két késsel a fokhagyma összezúzásánál, de ez nem véletlen, hiszen édesapja, Fehér János a kolbászklub oszlopos tagja, és ő is segédkezett a kolbásztöltésnél. A gyermekek vezére a gyúrásnál Laurinyecz Péter volt, a jelenlévők megemlítették, hogy ilyen névvel ez nem véletlen. A klubosok közül is az egyik legízletesebb kolbászt Laurinyecz András készítette, és az özvegye is részt vett a programon. Ugyanakkor a többiekhez hasonlóan Laurinyecz Péternek is át kellett esnie a balesetvédelmi oktatáson, ugyanis a kolbászkészítéshez éles szerszámok, eszközök tartoznak.

– Több iskolában is tartottunk már hasonló rendezvényt, de immáron elkészült a klubházban a műhelyünk, ahol minden feltétel, eszköz adott a kolbászkészítéshez, a gyerekeknek pedig jó kis kirándulás is a program – magyarázta dr. Ambrus Zoltán. – Több iskolai csoportot már itt fogadunk hasonló rendezvényeken, és ők is tapasztalt klubtagjaink segítségével tölthetnek kolbászt. 

A jankays osztályból többen voltak, akik most először látták, miként készül a kolbász, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy ki szereti, mindenki magasra nyújtotta kezét. Amit pedig töltöttek, megsütötték nekik, és jóízűen elfogyasztották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!