Közélet

2014.03.21. 18:35

Az első világháború hőseire emlékeztek Mezőberényben

Elfeledett hőseink emlékezete címmel rendeztek emlékünnepséget pénteken délután az első világháború centenáriuma alkalmából Mezőberényben.

P. G.

Fotós:

Fotós:

A tiszteletadás a városháza előtt található világháborús emlékműnél kezdődött, ahol Jakabné Wagner Krisztina magyar-történelem szakos pedagógus mondott beszédet.


A városháza dísztermében szervezett konferencián dr. Pollmann Ferenc hadtörténész „A nagy háború”, Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes „Tisztelgés a hősöknek” — emlékezés a 101. honvéd gyalogezredre” címmel, míg Körösi Mihály helytörténész „Mezőberény község hősi halottainak emlékkönyve” címmel tartott előadást. Ezután Siklósi István polgármester adta át az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtárának a Kner Erzsébet által készített emlékalbumot, amely az I. világháborúban elhunyt 571 mezőberényinek állít mementót. A helyi muzeális gyűjteményben kiállítás nyílt a Nagy háború emlékei Mezőberényben címmel. A tárlatot Henger Péter nyitotta meg.


Siklósi István lapunknak elmondta, fontos, hogy emlékezzenek a hősökre, akik egy esztelenség, az esztelen háború miatt vesztették életüket. A polgármester hangsúlyozta, az első és a második világégés egyértelmű a tanulsága: soha többé háborút! 

Képünkön: Siklósi István elhelyezi a koszorút, fotó: Imre György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!