Közélet

2013.12.11. 08:37

Kutyaviadalon is edzett harci ebek kerültek a menhelyre

Az elmúlt időszakban több, úgynevezett amstaff fajta négylábú került a békéscsabai menhelyre. Az állatviadalokra is tartott, mondhatni harci kutyák különleges bánásmódot igényelnek, mindegyiket külön kennelben kell tartani. A Csabai Állatvédők szerint kritikus helyzet alakult ki, mivel a többi ebnek kisebb helyen kell osztoznia.

Licska Balázs

Fotós:

Áldatlan helyzet alakult ki a békéscsabai, Kétegyházi úti menhelyen – hangzott el a Csaba Rádió egyik reggeli műsorában. Ahogy a riportban, úgy lapunk érdeklődésére is elmondta Raffay Anikó, a Csabai Állatvédők egyik önkéntese, hogy az elmúlt időszakban több mint egy tucat staffordshire terrier került a telepre, némelyiket az utcán találták, valamelyik pedig elkobzás után náluk lelt menedékre.

– Alacsony, izmos, remek felépítéssel rendelkezik ez a fajta – folytatta. Nem véletlen, hogy sok esetben állatviadalokat rendeznek az ebek részvételével, ilyen esetekre is képezik ki, tenyésztik őket. Amikor azonban már kiszolgálták a tulajdonosukat, vagy megsérültek, könnyen az utcára kerülnek. Mivel a vérükben van, hogy másik kutyára is rátámadnak, csak külön kennelben tarthatók.

– A többi négylábúnak emiatt kisebb helyen kell osztoznia, és a telep már így is túltelített. Örökbe adni viszont nem lehet a staffordshire terriereket, egyrészt a fizikai erő, másrészt az előélet miatt – tette hozzá Raffay Anikó. Elmondta, hogy lett volna már jelentkező, ő viszont szaporítani akarta, mivel egy igen népszerű fajtáról van szó. Ilyen célra azonban a Csabai Állatvédők nem adnak ki egyetlen négylábút sem.

– Ez nem is lenne lehetséges, mivel ivartalanított kutyákról van szó – magyarázta. Egy-két eb sorsa lehet, hogy megoldódik, egy erre a fajtára is szakosodott mentőszervezethez kerülhetnek. Raffay Anikó hangsúlyozta, hogy azért sem lenne könnyű a staffordshire terriereket örökbe adni, mert rendkívüli bánásmódot, nagy odafigyelést és törődést igényelnek.

Lapunk érdeklődésére a megyei rendőr-főkapitányságon egy négy és fél évvel ezelőtti esetet elevenítettek fel, mikor az egyenruhások tiltott állatviadalról szóló bejelentés miatt intézkedtek. Dobozon, egy italkimérő helyiség előtt találtak egy gépkocsit, benne egy friss sebekkel teli, vérző kutyával, amit korábban egy másikkal engedtek össze, verekedtettek.

A hatályos büntető törvénykönyv szerint, aki gerinces állat részvételével viadalt szervez, tart, arra fogadást szervez vagy köt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Vétség miatt pedig két évig terjedő szabadságvesztést kaphat az, aki ilyen célra tart vagy éppen tenyészt állatot.


Százötvenezer forintba „fájhat” az állatkínzás

Tavaly augusztusban módosultak egyes állatvédelmi kormányrendeletek, ennek következtében egyebek mellett nőtt az állatvédelmi bírság alapösszege is 5-ről 15 ezer forintra, szigorodtak az állattartási szabályok is. A rendeletben szerepel az is, hogy ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, vagy kínozta, esetleg az állatot elűzte, kitette, 150 ezer forint bírságot is kaphat. Ugyancsak 150 ezer forintot kell fizetnie annak, aki állatot emberre vagy állatra uszított, viadalt tartott, ott fogadást szervezett. Az sem ússza azonban meg büntetés nélkül, aki csak részt vett rajta, vagy hozzá épületet, területet, eszközt adott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!