Közélet

2013.11.26. 16:07

Vita a szeghalmi orvoshiányról

Nem bűnbakot kell keresni, hanem pénzt, amivel ide lehet hozni az orvosokat - hangzott el egyebek közt a szeghalmi közmeghallgatáson.

L. B.

A helyi szakrendelőben fellépő problémák szolgáltak témával a hétfőn megtartott közmeghallgatáson Szeghalmon. Macsári József polgármester elmondta, hogy a lakosság visszajelzése szerint egyes szakrendeléseknél borzasztó sokat várni arra, hogy a beteg sorra kerülhessen, nem elég a heti egyszeri rendelés.

Hangsúlyozta, hogy az sem megoldás, ha a páciensek elmennek Gyulára, a szeghalmi szakrendelőt is üzemeltető Pándy Kálmán kórházba, mert ott azt vetik a szemükre, hogy a városban is megkapták volna ugyanazt az ellátást.

– Humánerőforrás-problémák miatt a betegek sokat várnak, és emiatt türelmetlenek – fogalmazott dr. Farkas Erzsébet önkormányzati képviselő, aki a bőrgyógyászatot, a fül-orr-gégészetet, a sebészetet és a szemészetet említette, mint ahol kevés a rendelési idő.

A gyulai Pándy Kálmán kórház részéről dr. Kövesdi József orvosigazgató válaszolt a felvetésekre, hangsúlyozta, tudnak a problémákról. Elmondta, hogy az orvosoknak az engedélyezhető munkaidő heti 60 óra, amiből 58-59 órát teljesítenek, így sok esetben arra már nem marad idő, hogy Szeghalmon is legyenek. Másképp ugyanis a jogszabályokat szegnék meg. Hiába keresnek helyettesítőt, mivel akkor pénzügyi gondokkal szembesülnek, nincs miből megfizetni a szakorvosokat, akik főleg vállalkozóként ténykednek.

– Olyan forrásokat kell bevonni a rendszerbe kistérségi szinten, amivel ide lehetne csábítani még szakembereket – magyarázta dr. Kövesdi József. A vita később személyeskedésbe ment át, dr. Molnár Béla egységvezető felelősségét firtatta dr. Farkas József alpolgármester. Erre dr. Molnár Béla elmondta, nem bűnbakot kell keresni, hanem pénzt, amivel ide lehet hozni a doktorokat. Hangsúlyozta, hogy több tárgyaláson is túl van, lehet, hogy a következő évben már több orvos és ezzel több rendelési idő lesz a négy problémásnak vélt szakrendelésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!