Közélet

2013.10.21. 14:06

Fűtési szezon: önkormányzatok és civilek próbálnak segíteni

Bár a fűtési szezon csak a közelmúltban kezdődött el, máris akadnak olyan családok, ahol hiánycikknek számít a tüzelő. A települések, szociális és karitatív szervezetek folyamatosan figyelik a rászorulókat, s ha kell, igyekeznek segíteni.

BEOL

Az Orosházi Egységes Szociális Központ saját erőből, a krízis időszakban, utcai szociális munkát végez a fedél nélküliek érdekében. A házi gondozók ellátottaik körében fokozott odafigyeléssel előzik meg a veszélyhelyzeteket, amelyek a hideg időjárás miatt bekövetkezhetnek.

- A Segítő kezek mintaprogram keretében — 29 volt munkanélküli foglalkoztatásával — a 80 évnél idősebbekre fordítunk figyelmet - tudtuk meg Vaszkán Erzsébet intézményvezetőtől. - Ők nincsenek a mi szociális ellátó rendszerünkben, de feltérképeztük őket, segítünk a téli időszakban nekik is.

Orosházán jól működik a tanyagondnoki szolgálat. Két külterületi részen két tanyagondnok ismer mindenkit.

Azt már Lázár Zsolt evangélikus lelkész mondta, hogy Szarvason, az evangélikus szeretetszolgálat munkatársai, a házi gondozók, a szenvedélybetegekkel foglalkozók, a tanyagondnokok személyesen ismerik az ellátottakat. Ha beköszönt a rendkívüli hideg, az egyház gyakrabban szervez ételosztásokat. Vasárnap is 800 adag meleg ételt főztek.

Illyés Gábor és csapata, az Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesület megállás nélkül járja a településeket.

— Közeleg a főszezon számunkra. Nincs olyan hétvége, hogy ne fűtenénk a kondérok alá. Az idén eddig 57 ezer adag ételt osztottunk. Ezen a hétvégén Orosházán voltunk, készülünk Mezőhegyesre, Gádorosra, Csorvásra, Pusztaföldvárra, Gyulára. Ha hidegre fordul az idő, egy hétvégén többször is osztunk ételt - sorolta. Megtudtuk, van a tarsolyukban édesség, ruha, sütemény is.

A békési önkormányzat is folyamatosan, több területen is figyel a nehéz helyzetben élőkre — mondta lapunknak Izsó Gábor polgármester. — A meglévő szociális támogatási formák, így például a lakásfenntartási támogatás mellet a város ez elmúlt években új intézkedéseket vezetett be, hogy könnyítse a lakosok válság miatt megnövekedett terheit. Egyfajta segítséget adhat a rászorulóknak a városban működő adósságkezelési program.

A lakosok gázdíjtartozásuk mellett víz-, áramdíjhátralékukat kedvező feltételekkel törleszthetik. Az adósság rendezése során az ügyintézők igyekeznek biztosítani az ügyfelek problémáinak lehetető legoptimálisabb megoldását. Nagy segítséget jelent a lakosoknak, hogy ebben az évben is igény be lehet venni a lakáscélú visszatérítendő kamatmentes kölcsönt gázfűtés korszerűsítésére vagy egyéb korszerű technológiájú fűtés felújításokra is. Emellett figyelő rendszer is működik a városban.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke megkeresésünkre kiemelte, az elmúlt években szinte minden településen olyan kapcsolatrendszerük alakult ki, amelynek köszönhetően tisztában vannak azzal, hol élnek nehéz sorsú embereket. A tanyákat ugyancsak számon tartják. Terveik között szerepel, megfelelő pályázati támogatás segítségével, hogy egy megyei központot is kialakítanak a későbbiekben, ahová a hívások beérkezhetnek.

A vezető, aki a békési polgárőrség elnöki feladatait is betölti, kifejtette, maguk is tevékenyen részt vállalnak karitatív feladatokban, de az önkormányzattal és a szociális szervekkel is jó a kapcsolatuk. Több alkalommal is tettek egy-egy rászoruló érdekében, s látták el például tűzifával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!