Közélet

2013.06.09. 11:19

Így védekeznek a Békés megyeiek

Továbbra is teljes erőbedobással dolgoznak a Békés megyeiek az árvízi védekezésnél.

BEOL

A viharsarki tűzoltók Neszmélynél, a Körös Mentőcsoport tizenkilenc, és a Hunor mentőszervezet hét tagja pedig Pilismaróton védekezik.

A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport tevékenységéről Deák Zoltán számolt be. A tűzoltó főhadnagy telefonon elmondta, jelenleg Dunaalmás-Neszmély térségében dolgoznak. A tűzoltók feladata a négysoros nyúlgát bordás megtámasztása, az ellennyomó medencék kialakítása.

Hozzátette, hogy egy nagyméretű gáztartályt körülölelő speciális gátat is megerősítettek. Folyamatosan figyelték a felázott kapubejárókat, és ahol kellett, beavatkoztak. Június 9-én hajnal háromig folyt a megfeszített munka.

A Körös Mentőcsoport továbbra is Pilismaróton tartózkodik; ezt erősítette meg Aleksza Mihály. A Békés megyeiek részt vettek az üdülőövezet kitelepítésében, az elmúlt órákban pedig a gát víz felőli oldalán búvárok fóliáztak. Ahol elmozdult a fólia, ott megtámasztották. A logisztikus hozzátette, a védett oldalon bordás megtámasztás, a gát megemelése volt a feladatuk. A védekezést a térségben továbbra is Tóth Tibor  tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője irányítja.

Az elmúlt éjszaka erősítés (kilencszáz katona) érkezett a helyszínre, rocsókat tettek a vízre. Orbán Viktor többször tartott szemlét a helyszínen, földijeink elmondták, a miniszterelnök meg volt elégedve a védekezéssel. 

Tímár Tamással is sikerült felvenni a kapcsolatot. A tűzoltó százados a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a Huszár mentőszervezet többi tagjával már Komárom-Esztergom megyében teljesít szolgálatot. Június 9-én hajnaltól ők is Pilismarót védekezését segítik. Gátmegerősítés, bordás megtámasztás, homokzsákok töltése a legfontosabb feladatuk.

Ezek is érdekelhetik