Közélet

2013.06.14. 09:35

Az első lépésekért küzd Turbucz Bence

A hat és fél éves, mozgássérült gyulai kisfiú, Turbucz Bence legnagyobb álma, hogy önállóan, bot nélkül megtehesse első lépéseit. Lapunk rendezvényén bárki hozzájárulhat Bence gyógykezeléséhez.

Papp Gábor

Bence édesanyja korábban két egészséges lánynak adott életet. A kisfiú 2006. október másodikán, a terhesség 32. hetében született meg. A család ikreket várt, ám az egyik gyermek a nyolcadik héten elhalt. Az anyuka és Bence életét később azonnali császármetszéssel mentették meg. A kisfiút a hetedik héten engedtek haza, szopott, jól aludt, minden rendben volt vele egészen nyolchónapos koráig. Addig fordulni, kúszni korrigált korának megfelelően tudott, de mászni már nem akart. Nem sokára kiderült, hogy a méhen belül oxigénhiányt szenvedett, amitől – bár mentálisan korának megfelelően fejlődik – mozgássérült lett.

A család azóta szinte mindent kipróbált, mindenütt járt, amit és ahol a remények szerint segíthettek gyermeküknek. Egy időre azért költöztek fel Budapestre is, hogy Bence a mozgássérült gyermekek fejlesztését segítő Pető óvodába járhasson. A fiúcska az elmúlt években számtalan beavatkozáson esett át, tavaly az Egyesült Államokban végeztek el rajta egy nagyon komoly műtétet.

Bence pedig eközben hihetetlen akaraterővel végzi a napi feladatokat, úszik, kerékpározik, általában vidáman, néha összeszorított fogakkal küzd minden apró előrelépésért. Utóbbiról egyébként csütörtökön mi is meggyőződhettünk a gyulai vár előtt.

— Bence nagyon szorgalmas és jókedvű fiú. Néha persze nem könnyű neki, amikor látja, hogy miként sétálnak a testvérei és a vele egyidős gyerekek, de ilyenkor sem csügged, s megkettőzött akarattal veti magát bele az újabb gyakorlatokba — mesélte lapunknak az édesanya Turbuczné Zöld Anikó. — Mi pedig azt szeretnénk, azért küzdünk, hogy Bence a legnagyobb szeretetben nőjön fel, s hogy ha lehet, a világ legboldogabb gyermeke lehessen.

A fiú és testvérei nagyon szeretik egymást, a lányok mindenben Bence és szülei mellett állnak, igazi családot alkotva.

Az anyuka elárulta, kisfia legnagyobb álma, hogy saját lábán, a kényszerből segédeszközként használt háromlábú bot nélkül megtehesse első önálló lépéseit, s majd egyszer, együtt futhasson nővéreivel.
S úgy tűnik, hogy a kis csoda talán nem elérhetetlen. Bence és édesanyja idén Varsóban járt egy terápián, ami után a gyermek életében először saját lábára tudott állni. Először negyven, azután nyolcvan, majd száz másodpercig.

A fejlődés pedig tovább folytatódhat, ha a kisfiú idén augusztusban részt tud venni egy újabb kezelésen a lengyel fővárosban. Tovább stabilizálódhat az állása, s talán megteheti a nagyon várt első lépéseket. Mindez már csak azért is fontos lenne, mert Bence szeptemberben megkezdi az első osztályt.

A család az eddigi kezelésekhez és műtétekhez nem kért támogatást, most azonban elfogytak a saját forrásaik. Ezért segítséget kértek a Felföldi Sándor vezette Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesülettől. A szervezet és lapunk a lengyelországi kezelés finanszírozása érdekében közös adománygyűjtő akciót szervez június 16-ai, vasárnapi rendezvényünkön, a gyulai várhoz szervezett, nagyszabású pikniken.

Arra kérünk mindenkit, hogy a rendezvény helyszínén felállított gyűjtőládikákban, amennyiben lehetősége engedi, adományával támogassa Bence gyógykezelését.

Ezek is érdekelhetik