Közélet

2013.04.07. 12:15

Lezárták a vasúti Berettyó-hidat Szeghalom és Vésztő között

Folyamatosan emelkedik az ár- és belvízzel veszélyeztetett területek nagysága Békés megyében.

p. g.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 340 kilométer hosszú védvonalaiból vasárnap már 315 kilométeren tartottak harmadfokú belvízvédelmi készültséget. Harmadfokú készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körösön, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. A Hortobágy-Berettyó 46-os úti mezőtúri hídfeljárójánál lévő korábban kiépített homokzsákos bevédés megerősítése szombaton megtörtént.

A Békés megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató a készletek raktározásáról egyeztetett — tudtuk meg dr. Nagy Szilvia megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Vasárnap pedig lezárták Berettyó-hidat Szeghalom és Vésztő között.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Doboz-Szanazug, fotó: Guti Gábor
[/caption]

— Pótlóbuszok közlekednek vasárnap 14 órától Vésztő és Szeghalom között a Vésztő-Gyoma és a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonalak közös szakaszán a Berettyó áradása miatt - közölte az MTI-vel a Mávinform. Az érintett szakaszon a Berettyó áradása miatt a vasúti közlekedés bizonytalan ideig szünetel.

A tartósan magas vízállások következtében a KÖVIZIG védvonalain növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek.

Az elmúlt 24 órában összesen 987 fő látott el szolgálatot az igazgatóság területén. A Hortobágy-Berettyó árvízkapunál beüzemelt huszonnégy szivattyú folyamatosan működik; emeli át a vizet a Körösök felé.

Hat belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, négy belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 23 ezer 675 hektár, ebből 6665 hektár a vetés és 6620 hektár a szántó. 280-an védekeztek a belvíz ellen vasárnap. Négy településen másod-, kilenc településen elsőfokú a készültség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!