Közélet

2013.03.23. 08:51

Szokatlan régészeti leletet találtak Kevermesen

Az egyik legrejtélyesebb magyarországi vésett követ találták meg Kevermesen.

BEOL

A Nemzeti Örökségvédelmi Központba szállították azt a megalitot (nagyméretű követ), amit a magyar-román határ közelében, Kevermesnél találtak szántás közben. A kő különlegessége, hogy a rajta látható ábrázolásmóddal még nem találkoztak a kutatók a Kárpát-medencében - írja az mno.hu-ra hivatkozva az origo.hu. Ehhez hasonló motívumok a Nyugat-Európa atlanti partvidékén virágzó megalitikus kultúrában fordultak elő.

"A megjelenített motívumok kapcsán nem tévedünk, ha úgy véljük, hogy az őskori ember világát, annak sok összetevős bonyolultságát, az élők és holtak, valamint az akkor hitt különös erők találkozási pontjainak megjelenítését látjuk a kevermesi kövön. Így azt egyfajta világkép leképződésének is fel lehet fogni, azaz a szimbólumok nyelvén megrajzolt térképnek láthatjuk az ábrázolást.

Ezt a véleményt akkor is fenntarthatjuk, ha későbbiek folyamán az lesz a véleményünk, hogy maga a kő egy modern faragvány volna, mert az bizonyos, hogy a mintául szolgáló darab vagy darabok autentikusnak tekinthetők" - mondta dr. Csornay Boldizsár, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ igazgatója a műemlékem.hu magazinnak.

A követ 3D-ben bescannelték, és eszköznyomokat, valamint pigmentmaradványokat keresnek rajta. A megtalálási helyen hasonló leletre nem bukkantak. A megalitot a későbbiekben valószínűleg a Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Címkék#kevermes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!