Közélet

2013.03.29. 14:46

Összefogás cikkünk nyomán: szép húsvétjuk lett Galgócziéknak

Lapunk és a Békés Megyei Hírlap olvasói közül nagyon sokan segítettek különböző adományokkal a tanyán havi 31 ezer 405 forintból élő békéscsabai Galgóczi Andrásnak és fiának. Többek között gyűjtöttek a postások, a Balassi Táncegyüttes Őszülő halánték csoportjának tagjai. Az édesapa érzékenyült az önzetlen segítség láttán.

Ny. L.

Fotós:

Fotós:

Múlt szombaton megjelent cikkünk hatására rengeteg felajánlás érkezett Galgóczi Andrásnak és fiának, a Hírlap szerkesztőségébe is érkeztek csomagok, főként tartós élelmiszerekkel, húsvéti finomságokkal, mosó- és tisztálkodási szerekkel. Amikor ezeket vittük a tanyára, éppen a postások és a az Őszülő halánték tánccsoport tagjai adták át adományaikat.

– Elszomorító, hogy ilyen körülmények között kell élniük embereknek ma, Magyarországon – hangsúlyozta Mármarosi László és Györe Károly, akik nem igazán akartak a nyilvánosság elé állni, mert ahogy mondták, nem ezért segítettek. Annyit azért még hozzátettek: nagyon sok, periférián élő ember van körülöttünk, akik hasonló élethelyzetben vannak, éheznek és nincs munkájuk.

Az idősebb Galgóczi András 1977 és 1984 között postás volt Békéscsabán, és vannak olyan egykori kollégái, akik még most is ott dolgoznak. Egyikük, Mézes András mezőmegyeri kézbesítő szervezett gyűjtést hajdani munkatársa és fia számára. Csak gyűltek, gyűltek az adományok a zsák krumplitól az élelmiszerutalványokig. Egy ifjú kollégájával, a 22 éves Megyeri Gáborral hozták ki a felajánlásokat. Gábor ebben a körzetben helyettesítő kézbesítő, és adott már át adománycsomagokat.

Érkeztek felajánlások Tatabányáról és Sopronból is lapunkon, illetve annak Facebook-oldalán ugyanis nagyon sokan megosztották a cikket. A beszélgetés során szóba került, hogy Galgóczi András bátyja, János is postás volt Jaminában, infarktusban hunyt el. Öccse túl van két infarktuson, és emiatt nem tud hosszabb időn át, egyhuzamban fizikai munkát végezni. A tanya körül kiskertet alakított ki, ezt művelgeti, de öt-tíz percente le kell állnia, mert nem kap levegőt. Amikor a fia hazajött tavaly júliusban a nem túl sikeres hollandiai munkavállalásáról, besegített édesapjának. 

– Megkönnyeztem az emberek jóságát, az Isten áldja meg őket – mondta az idősebb Galgóczi, miközben egy borítékot bontott ki, az egyik adomány mellé tették. Egy nyugdíjas tanárnő által írt levélben többek között ez állt: „A Jóisten küldte húsvétra. Mindig emlékezzenek meg róla, ehhez egy kis imát, az Isten tenyerén-t is mellékeltem. Találjanak munkát, és találják meg az életben az igazi örömöt, boldogságot. A hit, a remény, a szeretet tartsa össze a családot!”

Amikor a múlt héten ott jártunk, az udvaron állt egy rozoga, 15 éves Fiat, Galgócziéknak nem volt pénzük megjavíttatni. A cikk megjelenését követő nap reggelén már ott volt a tanyán egy fiatalember, elszállította a defektes, egyéb hibáktól hemzsegő gépkocsit, hogy ingyen megjavítsa.

Az ifjabb Galgóczi a héten felvételizett a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának gépi forgácsolói tanfolyamára. Sikerrel járt, májustól kezdheti a tanfolyamot, a képzés 10 hónapja alatt havi nettó 37 ezer forint keresetpótló támogatásban részesül. Emellett több állásajánlatot kapott, bel- és külföldit egyaránt. Ottjártunkkor a fiú nem volt otthon, így édesapját kérdeztük, hogy lehetőséggel akar élni a fiatalember.

– Most jár utána ezeknek az ajánlatoknak, kérdezett engem is, hogy merre induljon el. Azt mondtam, neki kell döntenie, az ő jövőjéről van szó – hangsúlyozta az édesapa. – Adott ugyanakkor legalább a lehetőség számára, és az egy héttel ezelőtti kilátástalanság után ez óriási dolog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!