Közélet

2013.03.07. 13:54

Itthon nincs igény a solymász szakember tudására

Jelenleg munkanélküli az a csorvási solymász, aki szakmai rutinját Dubajban szerezte.

Cs. I.

A csorvási Vozár János átlagos falusi gyermekként nevelkedett. Szülei állattartással foglalkoztak, így gyermekkorától állatok között élt, de a házi jószágok mellet a vadállatok sem kerülték el az érdeklődését. A solymászkodásig azonban kalandos út vezetett.

— Galambászkodtam, szívesen nézegettem a szárnyasokat, amint falkáztak a ház felett. Néha feltűnt egy egy galambász héja, és olykor kiragadott a csapatból egy példányt. Már akkoriba lenyűgözött ezeknek a légi vadászoknak a mesteri röpte. Homoki Nagy Istvánnak az Egy kerecsensólyom története című filmje ,,fertőzte meg”végérvényesen. Vozár János összegyűjtött minden szakirodalmat, s a határban leste a ragadozó madarakat.

— Az első orosházi nemzetközi solymásztalálkozókon ismerkedtem, hallgatóztam, figyeltem a solymászok módszereit. Akkor már volt héjám és karvalyom. A találkozón az egyik solymász felajánlotta, a következő szezonban segíthetnék neki a tenyésztésben. Egy Frankfurt melletti kis faluban elkezdődött a solymászpályám.

Megtanultam a megtermékenyítés fortélyait, a keltetést, a fiókanevelést, a vadröpítést. Vozár János német barátja révén megismerkedett egy solymásszal, aki az Egyesült Arab Emirátusokban sólyomtenyésztéssel foglakozott. Amikor a csorvási férfi munkanélküli lett, ajánlkozott, szívesen bekapcsolódna abba a munkába.

—  A sólyomtenyésztésre szakosodott farm Dubaj belvárosától 20 percnyire volt. Olyan madarakkal dolgoztam, amelyeket Európában sem lehet látni. Az volt a cél, hogy a nagy elhullást visszaszorítsuk. A magas nappali hőmérséklet miatt a madarak klimatizált helyiségekben voltak, állandó 21 Celsius fokos hőmérsékleten, napfénytől elzárva. Ehhez képest az északi vadászsólyom a 60. szélességi körtől északra fekvő területen él, 200 napot nulla fok alatt tölt. Az arab körülmények nem kedveztek a tenyésztésének. Javasoltam, tegyük át a telepet valahová Európába... Végül kenyértörésre került a dolog.

— Egy éve itthon vagyok, munka nélkül. Amihez értek, arra itt nincs igény. Nyugat-Európa felé nyitok, vagy a fekete kontinensen próbálok legközelebb szerencsét.

Címkék#csorvás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!