Közélet

2013.03.15. 18:06

Az időjárás felülírta az ünnepi forgatókönyveket

Bár az időjárás felülírta az eredeti forgatókönyveket, a megye nagy részén megemlékeztek a forradalom és szabadságharc eseményeiről.

BEOL

Fotós:

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott városi megemlékezésen Vantara Gyula Széchenyi István gondolataival köszöntötte a megjelenteket.

— Tiszteld a múltat, hogy értsd a jelent és munkálkodhass a jövőn — idézte Békéscsaba polgármestere beszédében Széchenyit, majd emlékeztetett arra, a magyar nemzet saját, felelősségteljes döntést hozott 1848-ban, amikor kiállt alapvető jogaiért.

 - 2013-ban is tisztelettel tekintünk a forradalmi hősökre. Bár ma már mások a célok, de ezek eléréséhez a nemzeti összefogás most is elengedhetetlen - hangsúlyozta. Hozzátette, egykoron Békéscsaba március 19-én értesült a forradalmi eseményekről. Elhangzott az is, hogy a szabadságharcban 358 békéscsabai honvéd vett részt, aki a csatatéren is bizonyították hazaszeretetüket.

A megyeszékhelyi délelőtti főprogramot a Jókai színház művészeinek előadása színesítette és a Csabagyöngye szolgált az állampolgári eskütétel helyszínéül is. Ezenfelül a gyermekek, családok részére a Munkácsy Mihály Múzeum, valamint a Lencsési Közösségi Ház kínált az ünnephez kapcsolódó programokat.

A nemzeti ünnepet választotta a magyarbánhegyesi önkormányzat képviselő-testülete arra, hogy átadhassa a Magyarbánhegyes díszpolgára és a Magyarbánhegyes posztumusz díszpolgára címeket. Sódarné Varga Gyöngyi polgármester Szabó Dénesnek és Tompa Ádám hozzátartozóinak nyújtotta át az elismerést.

A kevermesi polgármester, Lantos Zoltán elsőként Bán István ácsmesternek nyújtotta át a díszpolgári címet, majd Hammer Gizella nyugalmazott pedagógusnak gratulált.

Békésen a város és a megyei önkormányzat közös ünnepsége a Forradalmi Emlékműnél kezdődött, ahol a hideg és havazás ellenére is több százan gyűltek össze.

Az esemény szónka, dr. Latorcai János, az országgyűlés alelnöke kiemelte, ritkán adódik olyan léptékű pillanat, amilyen 1848. március 15-e volt.

— Ma hiányzik valami, ami több másfél évszázada még megvolt. Nincs meg a közösségért való felelőség és tenni akarás, valamint a nemzetért való összefogás — hangsúlyozta. Dr. Latorcai János szégyenletesnek nevezte a bíróságok rezsicsökkentéssel kapcsolatban meghozott döntését.

Visszakanyarodva az ünnep üzenetére leszögezte, 1848-ban a haza és az egyén szabadsága együtt, s nem egymás ellen valósult meg. A program ezután a művelődési központban folytatódott, ahol felléptek a városi színjátszó stúdió tagjai, a békési kistérségi iskola diákjai és a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai.

Beszédében Izsó Gábor, Békés polgármestere hangsúlyozta, nemzetünk ünnepei mindig egy közösség születése köré csoportosulnak.

— Szívbemarkolóan tragikus, mégis felemelő születéstörténetek ezek — fogalmazott. — A reformkor parazsában egy maroknyi fiatal és egy kávéházi asztal elég volt, hogy a nemzet szíve együtt kezdjen dogobni.
Az ünnepség után Kónya István, a megyei közgyűlés alelnökének köszöntője után emléktáblát avattak a művelődési ház falán.

Orosházán is Latorcai Jáno volt az ünnep szónoka. Emlékeztetett, a 48-as forraalmárok a közös ügy szolgálatában maradandót alkottak.

— Kossuthnak igaza van, a haza örök. S hogy milyen hazában élünk, az rajtunk is múlik. Vannak történelmi idők, amelyek súlyos áldozatokat igényelnek. Ilyen volt 1848 is. Ma nincs szükség ilyen áldozatokra. Elég volna, ha mindenki becsülettel végezné a feladatát. De valami ma hiányzik: a közösségért való felelősség, a tenniakarás. A cselekvő erők nem egyfelé húznak. Merítsünk erőt elődeink példájából!

 A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a képviselő-testület döntése értelmében több elismerést is átadtak Mezőberényben a város életében kiemelkedő szerepet játszó szervezetnek és személyiségeknek a pénteken
délelőtt megtartott ünnepségnek. A város kulturális életében végzett munkája, eredményei alapján a Mezőberényi Mazsorett Együttes Szivárvány I. szenior csoportjának a "Mezőberény Kultúrájáért" elismerést adományozták.

A sport területén végzett kiemelkedő munkájáért Hoffmann Ádám a "Mezőberény Sportjáért" elismerést vehette át Siklósi István polgármestertől és Szekeres Józsefné alpolgármestertől. A szociális területen végzett kiemelkedő munkája alapján Miklósik Bélánénak a "Mezőberény Egészségügyéért, Szociális ellátásáért" elismerést adták át.

Tánczos Imre vállalkozónak munkájáért, emberségéért, elhivatottságáért, a helyi civil szervezeteket segítő tevékenységéért a "Mezőberény Vállalkozója" elismerést adományozták. Az oktatás területén végzett tevékenysége alapján Szabóné Kukla Ágnes és Nedró János András a "Mezőberény Neveléséért- Oktatásáért " elismerést vehette át a polgármestertől és az alpolgármestertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!