Közélet

2013.01.08. 15:58

Változások a kéményseprőknél

Ha egy ingatlan tulajdonosa a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, akkor az ingatlan szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség jár el.

BEOL

Január elsejétől a kéményseprő-ipari közszolgáltatóknál a tűzvédelmi szempontú szakmai hatósági felügyeletet a katasztrófavédelmi igazgatóságok, az ingatlantulajdonosok esetében pedig a katasztrófavédelmi kirendeltségek látják el.

Dr. Nagy Szilvia megyei katasztrófavédelmi szóvivő kérdésünkre a magánszemélyekre vonatkozóan elmondta, ha az ingatlan tulajdonosa vagy használója a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, vagy például a kéményseprő által feltárt szabálytalanságot a megszabott határidőn belül nem szünteti meg, akkor az ingatlan szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség jár el, bírságot szabhat ki, korlátozhatja, megtilthatja az égéstermék-elvezető használatát.

Dr. Nagy Szilvia kitért arra, a katasztrófavédelmi igazgatóságokra kerültek a tűzvédelmi szolgáltatókkal – tűzoltókészülék-karbantartókkal, beépített tűzvédelmi berendezéseket karbantartókkal, telepítőkkel, távfelügyeletekkel, oktatásszervezőkkel, vizsgáztatókkal – kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatás-felügyeleti hatáskörök. A bejelentések és a róluk szóló nyilvántartások kezelése is immár az igazgatóságok feladata.

Új foglalkozási ágat vezettek be a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettekkel kapcsolatban; idén már az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzőknek is szakvizsgával kell rendelkezniük. Két foglalkozásnál kiegészítést tesz a jogszabály: a tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását, valamint a beépített hő- és füstelvezető rendszerek felülvizsgálatát végzők is szakvizsgára kötelezettek. A rendelet átmeneti időszakot biztosít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!