Közélet

2013.01.21. 12:44

Tonnaszámra gyűlik a karton Békéscsabán is

Már több mint 30 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjában.

MTI

A programban 303 oktatási intézmény mintegy 68 ezer 500 tanulója vesz részt 20 városban és 60 kistelepülésen. Van olyan iskola, amelyben a diákok már több mint 1 tonna dobozt gyűjtöttek össze, ezért az intézmény 100 ezer forint különdíjban részesült - közölte a gyűjtés kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.

A programot az IKSZ a helyi szolgáltatók bevonásával Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, Veszprémben, Gödöllőn és környékén, valamint Szegeden és régiójában valósítja meg.

A környezetvédelmi program célja felhívni az óvodások és iskolások, illetve szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. A 2010-ben útjára indított kezdeményezés keretén belül eddig több mint 150 tonna - közel 5,5 millió darab - italos kartondobozt gyűjtöttek a gyerekek, megelőzve ezzel mintegy 1000 fa kivágását. 

Egy átlagos tejes vagy gyümölcslés doboz legkevesebb 75 százalékban jó minőségű papírból készül, és újrahasznosítható. Az ily módon újból a körforgásba hozott nyersanyagból jó minőségű termékek, például füzet, konyhai törlőkendő, kartondoboz és csomagolási alappapír készíthető. Egy fából mintegy 5300 italos kartondoboz állítható elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!