Közélet

2013.01.01. 16:01

Az állami iskolák, a járások és a chipes kutyák éve

Január 1-jével több törvény, rendelet is hatályba lép. Ezáltal változásokra kell számítani, akár már rögtön az első munkanapon is.

L. B.

Így például a Munka törvénykönyve kapcsán, mely szerint a munkáltatónak lehetősége nyílik a dolgozót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. A változás tartamáról azonban köteles tájékoztatni a munkavállalót, akit legalább a munkaszerződés szerinti alapbér illet meg.

Mint arról már beszámoltunk, húsz nap marad az alapszabadság. Újdonság: a 16 éven aluli gyermekek után kapható pótszabadságot mindkét szülő, anya és apa is igénybe veheti. A munkáltatóknak évente hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadni. Megállapodás születhet: a megmaradó szabadságot át lehet vinni a következő év március 31-éig.

Kellemetlenség is érheti ugyanakkor a dolgozókat, hiszen „kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén” berendelhetők a szabadságkor is. Ugyancsak lényeges változás, hogy a pihenés közben nem az átlagkereset szerint fizetik ki a pénzt, hanem távolléti díj illeti meg a munkavállalókat.

Noha eddig is kötelező volt az ingatlanok adás-vételénél az energetikai tanúsítvány megléte, szigorodtak a követelmények. Eddig csak azt kellett beírni a szerződésbe, a vevő megkapta azt, viszont nem ellenőrizte senki. Mostantól bele kell foglalni a tanúsítványt azonosító iratot a papírokba, sőt a hirdetések során is fel kell tüntetni, a lakás és ház melyik kategóriába tartozik.

Januártól a köznevelési intézmények, általános és középiskolák állami fenntartásba kerültek. Hogy a működtetés kié – a településé vagy az államé -, az nem mindenhol azonos. Egy azonban biztos: az átszervezés nem érinti a pedagógusi munkát, és a diákokra sincs hatással. Ha visszatérnek a téli szünetről, ugyanoda ülhetnek, ugyanazoktól a tanároktól tanulhatnak.

A járási hivatalok is felállnak a mai nappal Békésen, Békéscsabán, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon. Az egyik járási hivatalvezető a székhelyváros testületi ülésén kérte a lakosságot, ne rögtön az első napon tegye próbára a hivatal működőképességét, legyen türelemmel. Lehet ugyanis, hogy az ügyintézőnek még asztala, számítógépe sincs, amin dolgozhat, csak most rendezik be a szobát.

Ha az ügyintézés nem is megy zökkenőmentesen, a kutyaharapásoknál könnyedén kideríthető a „felelős”. A négy hónapnál idősebb ebeknél kötelezővé vált az elektronikus azonosító, a chip beültetése. Amelyik gazda ezt nem teljesíti, akár 40 ezer forint bírságot is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!