Közélet

2012.12.09. 17:03

Már az önkormányzat sem fizet rendesen

Nagybánhegyesen egyhavi, Battonyán kéthavi fizetéssel tartozik az önkormányzat a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek.

K. E.

„Nagybánhegyesen még mindig tartozik az önkormányzat a dolgozóknak az áprilisi bérükkel. A volt közalkalmazottak közjegyzőhöz fordultak, minden követelésük jogos” — állt egy, a lapunkhoz eljuttatott levélben. A bérelmaradásról korábban már beszámoltunk, Jancsó Ottó polgármester ezúttal is megerősítette, igaz a hír.

— Sőt, többeknek a jubileumi jutalmat sem tudtuk kifizetni. Ennek semmi más oka nincs, csak az a sajnálatos tény, hogy nincs pénze az önkormányzatnak. A költségvetésünket 59 millió forintos hiánnyal fogadtuk el év elején. Szinte nincsenek bevételeink. Beadtuk kérelmünket az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő települések önhiki támogatására. Mivel az állam átvállalja az önkormányzatok adósságait, ezért úgy tudjuk, nem kapunk önhikit, viszont a fizetés elmaradása magánszemély hitelezésének számít. Ezért azt reméljük, ezt is rendezi az állam, s akkor mindenki hozzájut a jogos járandóságához — nyilatkozta Jancsó Ottó, Nagybánhegyes polgármestere.

— A pedagógusok azok, akik közjegyzőhöz fordultak. Úgy látszik, így hálálják meg, hogy személyesen jártam ki, hogy egyházi fenntartásba kerüljenek. Ha ez nem így történt volna, januárban sokan utcára kerülnének. Úgy látszik ez a hála. A köztisztviselők sem örülnek a ténynek, de türelmesen várnak, mert tudják, hogy kényszerűségből nem fizettük ki az áprilisi bért — tette hozzá Jancsó Ottó.

Battonyán már két havi bérrel tartozik az önkormányzat. Az önkormányzat, az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet, a művelődési központ és a Városellátó Szervezet dolgozói november elején és most, decemberben is fizetés nélkül maradtak.

— Sajnos már kéthavi járandósággal is tartozunk, ami a kemény tél beállta, illetve karácsony előtt egyenesen katasztrofális — nyilatkozta dr. Karsai József polgármester.

— Az Állami Számvevőszék ellenőrzése is rámutatott: racionálisan gazdálkodunk. Az iskoláink fenntartását átadtuk. Az önkormányzatnál is létszámleépítéseket hajtottunk végre. Nincs pazarlás a dologi kiadások terén sem. A problémát az okozza, hogy nagyon kevés állami normatívát kapunk — sorolta a problémákat dr. Karsai József. Míg a nagybánhegyesi polgármester az adósságrendezésben, a battonyai városvezető az önhikiben bízik. Úgy tudja, a II. és III. ütemet összevonták, s reméli, hamarosan elbírálják a kérelmeket. Battonyán abból fizetnék ki az elmaradt béreket. 

Ezek is érdekelhetik