Közélet

2012.12.21. 13:39

Így készül a közösségi kolbász Dél-Békésben

Közösségi kolbászkészítőt létesít Nagybánhegyes önkormányzata, ahol befőzésre is lesz lehetőség.

K. E.

 Már falun sem mindenkinek állnak rendelkezésére a disznóvágás kellékei, amiket úgy kell rokonoktól, ismerősöktől összegyűjteni. Ezen segít a nagybánhegyesi önkormányzat megvalósítás alatt álló ötlete.

– Helyi termékfeldolgozót létesítünk a napközi konyha eddig kihasználatlan helyiségeiben. Két részből áll majd: az egyik zöldség-gyümölcs feldolgozásra, a másik pedig húsfeldolgozásra lesz alkalmas A megvalósításra 5 millió forint támogatást nyertünk – tudtuk meg Jancsó Ottó polgármestertől.

– Sokaknak nincs meg otthon a feltétele például a sertésfeldolgozáshoz. Itt minden adott lesz, a hely és az eszközök is. Ugyanez vonatkozik a befőzésekre is. Itt kifőzhetik majd a paradicsomot, vagy akár a lekvárt – folytatta a polgármester.

A termékfeldolgozót használja a napközis konyha, illetve előzetes bejelentkezés alapján a helyi lakosok, valamint a LEADER-csoporthoz tartozó településeken élők. Mindössze az energiafelhasználás költségeit kell majd  kifizetniük. A tervek szerint áprilisra készül el a helyi termékfeldolgozó Nagybánhegyesen.

Ezek is érdekelhetik