Közélet

2012.12.28. 08:21

Boldogabbak a kétkezi munkások

Egy felmérés szerint a fodrászok, a kertészek és a vízvezeték-szerelők a legboldogabbak a munkahelyükön.

J. G. - L. B.

Egy brit felmérés szerint a fodrászok, a kertészek és a vízvezeték-szerelők a legboldogabbak a munkahelyükön. Érdekes, hogy a kétkezi szakmák művelői többször mondták, hogy büszkék a foglalkozásukra, ellenben a bankárok, informatikusok nem feltétlenül indulnak el örömmel otthonról.

Tény, hogy reggel könnyebben kel fel az ember, ha olyan munkahelyre kell bemennie, amit szeret, és ráadásként olyan munkát végezhet, ami boldogabbá teszi. A karrier-boldogságindex épp azt vizsgálta, hogy mely szakmában érzik a legjobban magukat a dolgozók. Az idei felmérésben több mint kétezer embert kérdeztek meg az elemzők, és leginkább arra voltak kíváncsiak, milyen tényezőktől függ, hogy egy dolgozó jól érzi-e magát a munkahelyén.

A kutatás eredménye szerint a kétkezi szakmákban tevékenykedők rendkívül büszkék a foglalkozásukra. Greksa Kata műkörmös tíz éve vezeti saját vállalkozását. A sors fintora, hogy eleinte nem akarta ezt a szakmát, szinte rettegett a személyes kontaktustól, hiszen meg kell fogni a vendég kezét-lábát. Aztán megszokta, megszerette, és bár eleinte nem látta az anyagi haszon lehetőségét sem, mikor elhitte, hogy sikeres lehet, a jövő garantált volt.

– A boldogság talán abban áll, hogy az ember mindjárt látja a munkája gyümölcsét – mondta Kata. – A papírmunkánál nincs kézzel fogható eredmény, itt már egy óra után van, ráadásul bele tudja tenni önmagát az ember, a kreativitását. Persze a dolgozó ki van téve a külső hatásoknak itt is: érkezik a vendég vagy sem, és szeretné-e a körmös elképzelését viszontlátni a kezein vagy ragaszkodik az elképzeléseihez.

Szantner Péter tizenöt évig hentesként dolgozott, aztán munkanélküliként tengette életét, közben az otthoni kertészetben is besegített. Ez a hobbi vált később a szenvedélyévé, ma már saját virágboltot üzemeltet.
– Minden nap egy új kihívás, mindig valami mást, valami igazán szépet kell alkotnom – jelentette ki Péter. – Egykor még csak segítettem az édesanyámnak a kert körül, aztán belejöttem és megszerettem; sokáig nem kötöttem virágot sem, de néhány virágkötészeti bemutató után minden megváltozott bennem.

Molnár Mihály vízvezeték-szerelő, bár ezt anno kényszerből választotta, ma már úgymond magának dolgozik. És élvezi.
– Jó érzés, hogy olyan dolgokat tudok megoldani, amit más nem – állította. – Annak ellenére, hogy rajz szerint dolgozunk, a munka változatos, mert nincs két egyforma ház, fűtés vagy fürdőszoba.

Ezek is érdekelhetik