Közélet

2012.11.25. 15:23

Szép emlékeim olcsón adom - ócskapiaci séta Békéscsabán

Van, akinek időtöltés, van, akinek kenyérkérdés, másnak pedig egyenesen életforma - kilátogattunk a békéscsabai Tesco-parkoló ócskapiacára.

Korbely György

Nem mindennapi kontraszttal találkozik az, aki a három legnagyobb Békés megyei város, Békéscsaba, Gyula és Orosháza Tesco hipermarketjeiben jár hétvégeken: míg odabenn a legmodernebb marketingstratégiák szerint kínálja portékáit a nemzetközi áruházlánc, a parkoló egyik eldugott szegletében magánemberek az egyik legősibb kereskedelmi formát űzik: megunt vagy feleslegessé vált, vagy éppen kényszerűségből eladásra szánt holmijaikat teszik ponyvára.

Aki már járt ócskapiacon, az tudja, hogy egy séta a régi kacatok és kincsek között több mint egy sima bevásárlás, shopingolás. Ide általában úgy érkezünk, hogy nem keresünk semmit, mégis ráakadunk valamire, akárcsak mi, akik csak riportra jöttünk.

- Szeptember óta rendezünk vásárokat a békéscsabai Tesco-parkolóban, mely rövid idő alatt népszerű lett mind az árusok, mind a vásárlók körében - mondja az üzemeltető cég vezetője, Tóth Zoltán. Kérdésünkre elmondja, hosszas győzködés adta be a derekát az angol tulajdonú multinacionális cég, hogy engedélyezze az ócskapiacot, ám végül belátták, hogy kölcsönös az érdek, hiszen a zsibvásározók nem vonnak el vásárlóerőt, sőt azon túl, hogy újabb vevőkört csalogathatnak, maguk is ott költik el az árusításból befolyt pénzüket.

Az ócskapiac annyiból is különbözik napjaink kereskedelmi életétől, hogy itt ne várjunk nyugtát, cserébe kedvünkre alkudhatunk. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy saját használati tárgyainkat és egyéb eszközeinket áruba bocsássuk, természetese csak egy meghatározott összeghatárig.

Nehéz lenne felsorolni, mi mindent kínál egy ócskapiac az egészen hasznos és praktikus holmiktól a lehető legfeleslegesebb és leggiccsesebb holmikig, kezdve a háztartásban nélkülözhetetlen szerszámoktól, az ét- és italkészletektől a különböző lakásdíszekig, ékszerekig. És persze az elmúlt évtizedek lenyomatai, könyvek, újságok, bakelitlemezek - akit elkapott a retróláz, ki ne hagyja ezt a helyet.

Egy ötvenes évekbeli Nők Lapja címlapjáról például kiderül, hogy Rákosi Mátyás nyitotta meg a mezőgazdasági vásárt Budapesten, ahol találkozott Vén Lajosné pingálóasszonnyal is.

- Nagyszüleim padlásán akadtam rá ezekre a régi lapokra - mondja Kovács István, aki Szarvasról érkezett, s a régi Nők Lapják mellett Termelőszövetkezet, Szovjet Kultúra, Lányok-Asszonyok és egyéb korabeli lapokra mutat, melyek arra utalnak, hogy a papa és a mama újságolvasó emberek voltak. Rákosi pajtás és Vén Lajosné találkozásába mindenesetre beleszerettem és egy százasért elviszem a több mint hat évtizedes lapot.

Ugyanezen a soron Rétlaki Lászlóné szintén kötött egy üzletet: új gazdára talált egy porcelánkészlet.

- Az otthon megunt ruhákat, konyhai eszközöket hordom ki hétvégenként - mondja a békéscsabai asszony, aki úgy kezdett el piacozni, hogy egy nagyobb rendcsinálás után meg akart szabadulni a feleslegessé vált eszközöktől, ekkor javasolták neki, hogy ne egy tételben passzolja el, mert csak filléreket kapna értük, helyette kezdje el maga árusítani.

- Időm van, hiszen előnyugdíjas vagyok, így immár rendszeres árusnak számítok itt - teszi hozzá, hangsúlyozva, hogy kiváló időtöltés is a piacozás, hiszen remek közösség alakult ki az árusok körében, nem csak egymást segítik, hanem az ide érkező újoncokat is.

Akad olyan árus is, aki nem szívesen nyilatkozik névvel és arccal, hiszen egyértelműen a család egyre nehezebb helyzete miatt kényszerül arra, hogy olcsón kiárusítsa az elmúlt évtizedek szép emlékeit.

A piac rangidős árusa kétségtelenül Sziráczki Pali bácsi, aki korábban régiségkereskedő volt, jelenleg a ház körül fellelhető holmikat hordja ki a piacra.

- Bejártam Anglia, Franciaország, Hollandia jelentősebb ócskapiacait, de ez a csabai piac sem marad el tőlük - mondja az idős férfi, akinek asztalánál ugyancsak több száz év paraszti és polgári történelem tekinthető át. Nagy lelkesen nem egy friss eladásról, hanem egy bevásárlásról számol be, mint amire a legbüszkébb: egy zsidó család bibliáját sikerült megvásárolnia, melyet természetesen megtart magának, mert szíven ütötte a kézírással bejegyzett családtörténet, a tulajdonosa ugyanis a holokauszt áldozata lett.

Aki karácsonyi ajándékot keresne az ócskapiacon, annak csalódnia kell, ugyanis egy bő hónapos szünet következik a Szarvasi úti parkolóban, decembertől kell a hely a karácsonyfa-árusoknak, illetve a megnövekedett karácsonyi forgalom miatt az áruházba érkező autóknak. Január 12-én szombaton és vasárnap, márciustól pedig péntekenként is indul újra a csabai zsibvásár a hipermarket tövében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!