Közélet

2012.10.26. 10:29

A volt munkásőrség helyén lesz a járási hivatal

Járási hivatal, költségvetés, Szent István tér, ingatlaneladások, testvérvárosok - a békéscsabai közgyűlésről tudósítottunk.

m. p. m.

11.22
A járási megállapodás a nyílt ülés utolsó napirendi pontja. Ez alapján a város a járási hivatal kialakítására a Szabadság tér 9. szám alatti ingatlant, a volt Munkásőrség (jelenleg családsegítő) épületét javasolja átadni. Mint ismert, a járási hivatalok több önkormányzati feladatot is átvesznek a jövőben. Ennek kapcsán az is kiderült, hogy a város 50 munkavállalót, köztisztviselőt bocsátana a járási hivatal rendelkezésére. Emellett egy autó és egyéb ingóságok is a hivatalhoz kerülnek majd.

Strifler Attila (Jobbik) szerint felháborító, hogy a járási intézmény igényt tarthat az önkormányzat ingatlanjaira, eszközeire és a város szakembereire. Takács Péter (LMP) az átadásra ítélt ingatlan értékéről érdeklődött.


10.47
Újabb telkeket értékesít a város az Északi Ipartelepen. Eszerint a Ferro Kft. 3.000 m2-en, egy csarnok felépítését tervezi pályázati források igénybevételével, ahol fémfeldolgozással, raktározással és kereskedelemmel foglalkozna. További két telek bérbe adására is rábólintottak a képviselők. Mégpedig a Bora Logisztikai Kft. és a Marzek Kner Packaging határozott időre kap meg ellentételezés fejében két ingatlant a területen.


10.37
A Szent István téri behajtás a következő tárgyalt téma. Az elzárt területre behajtani a Szabadság tér József Attila utca felőli részéről és a volt Centrum Áruház felől lehetne, míg a kihajtás a Rossmann Áruház és a katolikus templom felé lenne lehetséges. A behajtást földbe süllyeszthető oszlopok (un. pollerek) szabályoznak, amelyet a Vak Zrt. üzemeltetne. Az állandó diszpécserszolgálatot a VAK Zrt. parkolóházi ügyeletet ellátó alkalmazottja biztosítaná. A téren kialakítandó, ellipszis alakú közúton az óramutató járásával ellentétes irányban egyirányú közlekedési rendet vezetnek be. A térre a kerékpárosok szabadon behajthatnak. A képviselők elfogadták az elképzelést.

10.25
A költségvetési rendelet módosítását is tárgyalják a képviselők. Eszerint az önkormányzat költségvetési támogatása 387 ezer forinttal nő. Ezt követően a Békéscsabai Jókai Színházzal és Napsugár Bábszínházzal kötendő fenntartói megállapodásról döntöttek a képviselők. Tehát a város átveszi a két intézményt.

Ezt követően a taxiállomások létesítésének és használatának rendjéről szóló előterjesztést vitatják meg a képviselők.

Szóba került a fizető-parkolóhelyek működéséről és díjairól szóló téma is. A tervek értelmében két övezetet alakítanának ki. A kiemeltben 220 (ez főként a belvárost jelenti), míg a normálban 190 forint/óra lenne a parkolás díja. Eddig 180 forintot kellett óránként fizetni. Kozma János, a Vak Zrt. vezérigazgatója elmondta, az emelés nem titkolt célja, hogy a belvárosban ne tartózkodjanak hosszú ideig a gépjárművek, főként ügyintézési időre álljanak meg. Emellett a tartós parkolásra a nemrég létesült belvárosi parkolóházat javasolta.

10.14
Az ülés kezdetén a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a helyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beszámolóját hallgathatták meg a képviselők. Utóbbiból egyebek mellett kiderült, hogy főként a műszaki mentések száma emelkedett meg, míg a tűzeseteké csökkent az elmúlt időszakban Békéscsabán. Mindkét értékelőt elfogadták.

Ezt követően az önkormányzat külkapcsolati helyzetét, főként a testvérvárosi kapcsolatok ápolását tárgyalták a jelenlévők. Takács Péter (LMP) arról érdeklődött, hogy milyen hozadéka volt ebben az esztendőben a városba látogató nagykövetekkel folytatott tanácskozásoknak. Kutyej Pál Gábor (Fidesz), az ezzel a területtel foglalkozó bizottsági elnök elmondta, a külkapcsolatok jelentős részének hozadéka kulturális téren valósult meg. A nagyköveti látogatásokról szólva Vantara Gyula polgármester elmondta, ezek főként bemutatkozó, érdeklődő jellegűek. A város arról számol be ilyenkor, hogy mit tud nyújtani egy esetleges együttműködés esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!