Közélet

2012.09.06. 17:40

Ön mit gondol az iskolaköpeny újbóli bevezetéséről?

Közvélemény-kutatást végezne az emberi erőforrások minisztérium oktatási államtitkársága, hogy felmérje, mit gondol a társadalom az iskolai köpeny újbóli bevezetéséről.

Hírlap-összeállítás

Az iskolaköpeny hazánkban a rendszerváltozással tűnt el a süllyesztőben. Könnycseppet kevesen hullattak utána: — Az önmegvalósításnak a ruha is része — szögezték le a lapunk által megkérdezett tizenévesek. Közülük csak egy mondta, örülne, ha az osztályukban kötelező lenne az egyenruha, mivel a kollégistákat sokszor cikizik az öltözetük miatt.

Az iskolai egyenruha a világ más részein nem ennyire népszerűtlen. A briteknél hozzátartozik az intézmények hagyományához. A diákok által viselt egyenruha jelkép és üzenet is: kifejezi az adott intézményhez tartozást, és az iskola hírnevét.

Nincs ez másképp az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnáziumban sem, ahol húsz éve jól bevált viselet az iskolaköpeny a diákok körében. Fehér Borbála igazgató elmondta, 1992-ben, az iskola indulásakor az egyik fontos szempont volt, hogy ’ily módon is kifejezzék az összetartozást.

- A köpeny tisztán tartja az alatta lévő ruhát, az egyenlőtlenségeket, amelyek a szociális hátrányokból fakadnak, elfedi. Gátat szab a szélsőséges megjelenésnek is. Az iskola ugyanis nem divatfórum - emelte ki az uniformis előnyeit az igazgató. Hozzátette, a szülők megértéssel fogadják a köpeny viselését, nem tiltakoznak. A nagyobb diákokkal pedig vannak olyan jó kapcsolatban, hogy megértik, előmenetelük, iskolai hangulatuk nem ezen múlik.

Az orosházi evangélikus iskolában egyetlen megkötés van, a kék szín. A kislányok első osztályban fodrosban járnak, később a fazon a korral ízlés és igény szerint változik. A fodrot felváltja a praktikusság. Egy elsős kisdiák anyukája azt mesélte, az első tanítási nap után gyermeke az utcán se vetette le a köpenyt.
— Akkor nem látják, hogy én az evangélikus iskola elsőse vagyok — adott nyomatékot döntésének a kisfiú.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!