Közélet

2012.09.27. 17:56

Lezárult a Békés megyei botulizmus vizsgálata

Lezárult a Békés megyei botulizmus megbetegedés vizsgálata, megállapították, hogy a betegség nem érintette az élelmiszerláncot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

MTI

A hivatal közleményében emlékeztet: 2012. szeptember 11-én az egyik legsúlyosabb ételmérgezés, a botulizmus tüneteivel került kórházba egy Békés megyei asszony. Az eset kivizsgálását a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási és élelmiszerlánc felügyeleti szervei, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) haladéktalanul megkezdte. 

Az érintett élelmiszerek laboratóriumi vizsgálatát a Nébih elvégezte, emellett lezajlott az élelmiszerlánc érintettségének vizsgálata is. A kivizsgálás során - elővigyázatosságból - több élelmiszert zároltak, de ezek laboratóriumi vizsgálata negatív eredménnyel zárult - írja közleményében a Nébih.

 A megbetegedésért felelős botulinum toxin egy bontott üveg "zakuszkából", házilag készített zöldségkonzervből volt kimutatható, amelyet a beteg egy ismerősétől kapott. A megbetegedés okozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a termék előállítása során talajszennyezéssel, nem tiszta kézzel vagy eszközökkel kerülhet az élelmiszerkészítménybe.

 A Nébih közleményében felhívja a figyelmet: Magyarországon leggyakrabban a házi disznóvágásból származó nyers vagy nem kellően sütött-főzött húskészítmények fogyasztása okoz botulizmus megbetegedést. A húskészítmények tartósításánál, a pácoláskor felhasznált nátrium-nitrit, valamint a füstölés csökkenti a botulinum toxin képződés valószínűségét. A botulinum toxin hőérzékeny, ezért az ételek alapos hőkezelésével, vagy a tárolt étel újbóli átforrósításával megelőzhető a megbetegedés - olvasható a Nébih közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!