Közélet

2012.09.08. 08:30

Folyamatosan csökken a vízkészlet

A hőség és a csapadékmentes időszak a Békés megyei folyók vízállására is rányomja a bélyegét. A talajvíz szintje februártól folyamatosan a sokévi átlag alatt van.

Hírlap-összeállítás

Bak Sándortól, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, folyóinkban június közepén volt a legutóbbi számottevő árhullám, utána folyamatosan csökkent a vízkészlet. A kezelésükben lévő folyószakaszok a nyár folyamán a szokásos nyári, duzzasztott üzemállapotban voltak, kivéve a Sebes-Körös felső szakaszát, ahol nem érvényesül a körösladányi duzzasztómű hatása. Az eddigi legkisebb vízállás alatti értékek álltak elő augusztus vége felé a Sebes-Körösön, Körösszakálnál.

A folyóinkon a Romániából érkező vízhozamok ugyan nagyon kicsik és csökkenőek, de az eddigi legkisebb értékek felett vannak.
A Fehér-Körös folyamatosan csökkenő vízhozama miatt egyre kevesebb víz kormányozható az Élővíz-csatornába. A Kettős-Körösből a békési duzzasztó felett vizet kiemelő, a város Élővíz-csatorna szakaszának vízfrissítését szolgáló dánfoki szivornyák közül augusztus közepén az egyik csövet teljesen zárni kellett, a másik cső fél szelvénnyel üzemel. A békési duzzasztón alig van átbukás.

Az aszály miatt az öntözési igények is nagymértékben megemelkedtek. Szeptember elejéig az igazgatóság területén található 12 öntözőrendszeren a tavalyinál sokkal jelentősebb, 10 millió 262 ezer köbméter vizet biztosítottak.

A Körösök vízrendszerének saját vízkészlete nyáron rendszeresen kisebb, mint a térség vízigénye. A Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer keretében több ágon jelentős vízpótlás érkezik a Tiszából. Augusztus közepe után a Tisza vízkészletében is hiány alakult ki, aminek csökkent az átvezetett víz mennyisége, de ez vízhasználati igények kielégítését nem veszélyeztette. Vizeink minősége ellenben lényegesen jobb az ilyen időjárási helyzetekben tapasztaltaknál.
A talajvíz szintje februártól folyamatosan a sokévi átlag alatt van, májustól folyamatosan süllyed.

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az általuk kezelt folyókon, holtágakon, tavakon az alacsonyabb vízszint miatt a vízhőmérséklet az átlagosnál magasabban alakult, míg a sekélyebb vizeken a hőrétegzettség kevésbé volt jellemző. Az alacsonyabb szinteken algásodás és néhol oxigénhiány is előfordult.

Vízi növények túlburjánzásával is találkoztak, a Kövizig az Élővíz-csatornán hínárvágó hajó munkába állításával ellensúlyozta a folyamatokat. Megfigyelhető volt az, hogy folyóvízi élőhelyek beszűkültek, a part menti fás, bokros élőhelyek több helyen szárazra kerültek.
Mindezek kihatásaként a horgászfogások gyengébben alakultak az ilyenkor szokásosnál.

Nemes Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kettős-Körös felső, békési duzzasztótól az összefolyásig tartó és a Fekete-Körös alsó szakaszán a nagy teljesítményű hajók felkavarják a víztestet, ami a vízi élővilágra és a halakra egyaránt kedvezőtlenül hat. A méteresnél nagyobb hullámok balesetveszélyesek is lehetnek. A KHESZ ügyvezetője hangsúlyozta, emiatt a nyári időszakban a nappali horgászat szinte ellehetetlenült.

— Az élőhelyek megóvása és a horgászat érdekében szabályozásra lenne szükség — fogalmazott Nemes Attila.
Összegezve a helyzetet, a szakember elmondta, a KHESZ által kezelt 599 hektáros vízterületen havaria esemény és extrém vízminőségi probléma nem fordult elő az elmúlt hónapokban.

Bak Sándor, a Kövizig igazgatója arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a tartós szárazság miatt a csatornákban kialakult alacsony vízszintek - illetve teljes száraz szelvények - lehetővé tették olyan munkafolyamatok elvégzését, amelyeket normál csapadékmennyiségű évben csak jelentős beavatkozásokkal lehetett volna megtenni.

Az országhatárral metszett csatornákon keresztül lényegében nem érkezik víz a Romániában is súlyos károkat okozó aszály miatt. A Kopolya-csatorna az országhatár közelében teljesen kiszáradt, a lokalizációs töltés környezetében, és a hozzá kapcsolódó kötegyáni övcsatornában erősen lecsökkent a vízszint, a Korhány-csatornában még vannak megmaradt fenékvizek, de áramlás már nincs.

A Hosszúfok-Határár-Kölesér főcsatorna torkolati zsilipjét augusztus végén a további vízveszteségek elkerülése érdekében be kellett zárni. A kígyósi tározó teljesen kiszáradt, amire sok évre visszamenőleg nem volt példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!