Közélet

2012.09.04. 08:18

Csőtöréshullám: a szárazság miatt repednek az eternitcsövek

Az utóbbi két hónapban példátlanul sok a csőtörés Szarvas és Gyomaendrőd térségében. A szakemberek szerint talajtani okokkal magyarázható, hogy miért éppen itt a legnagyobb a gond. A kiszáradt, szikes, fekete föld nem enged, megrepeszti az eternitcsöveket.

BEOL

Tóth Zoltán régi motoros a szakmában, harmincöt esztendeje dolgozik a vízműveknél, a szarvasi csapatot erősíti. Mint mondja, a mostanihoz hasonló „kemény” nyárra ő sem emlékszik, ennyi csőtörés soha nem volt.
— Előfordul, hogy már a reggeli órákban négy-öt bejelentés érkezik — mondja, miközben nekigyürkőzik a lapátolásnak. A csapat ezúttal Szarvason, a Damjanich és a Kazinczy utca sarkán dolgozik, reggel itt kezdett el buzogni a víz. A markológép méretes földkupacot rak az árokpartra, s hamarosan előtűnik a vezeték is. A cső eltört, a víz minden irányba spriccel. A csapat gyorsan dolgozik: kiszivattyúzzák a vizet a gödörből, majd jó szorosan rácsavarozzák a vezetékre a saválló anyagból készült, gumitömítéssel ellátott palástot.

Gyors nyomáspróba, aztán a markoló és a lapátok nyomán hamar eltűnik a méretes gödör, a környező lakásokban pedig újra folyik a víz a csapokból. A vízügyesek indulnak tovább, a következő csőtörés helyszínére.

— A szárazság a Békés Megyei Vízművek teljes szolgáltatási területén problémát okoz, fokozottan az észak-békési településeken, azon belül is leginkább Gyomaendrőd és Szarvas térségében. Ez elsősorban a geológiai, talajtani adottságokkal magyarázható. Kánikulában kiszáradnak a felső rétegek, szinte eltűnik a talajvíz, ezért megszaporodnak a csőtörések —  nyilatkozta megkeresésünkre Diós Zsolt, a vízművek Pr-főmunkatársa. Hozzátette, a rendkívüli helyzetben az érintett területeken megnövelték a készenlétesek létszámát, több gép és szakember van ügyeletben, hogy minél hamarabb ki tudják javítani a hibákat.

— A megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. A tulajdonos önkormányzatok által biztosított forrásokat a kritikus helyekre összpontosítjuk. Kiépítjük a megfelelő műtárgyakat, azonban ez a folyamat meglehetősen lassú, mert nagyon sok pénzt igényel. Jó hír, hogy az ivóvízjavító program hosszú távon megoldást jelent ezekre a problémákra — mondta Diós Zsolt.

Gyomaendrődön a csőtöréseken kívül az is gondot okoz, hogy a csapokból időnként „piszkos” víz folyik, ezzel kapcsolatban több bejelentés is érkezett a városházára.

— A másodlagos vízminőségromlást a csőtörések mellett a megnövekedett vízfogyasztás is okozhatja. A nyári csúcs idején előfordul, hogy a napi átlag kétszerese folyik át a vezetékeken. Ilyenkor megváltozhatnak az áramlási irányok, s a cső falán képződő, egészségre ártalmatlan zavarosodás leválik, és bekerül a vízbe. A Vízművek ezt a csúcsidőszak előtt és után a hálózatmosatás időszakában, tervszerű karbantartás keretében kitisztítja, de újraképződése természetes folyamat — mondta Diós Zsolt.

Hozzátette, ha zavaros víz folyik a csapból, akkor néhány percig folyassuk, amíg kitisztul a rendszer. A kifolyatott vizet gyűjtsük edénybe, ne hagyjuk kárba veszni, locsolásra tökéletesen alkalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!