Közélet

2012.06.11. 18:50

Több ezer hektárnyi termést tarolt le a hétvégi vihar

A hétfői felmérések megerősítették, Csanádapácán végezte a legnagyobb pusztítást a hétvégi vihar. Volt, akinek száz százalékban elverte a dinnyéjét a jég.

Cs. I. - Ny. L.

Hétfő délutánig tartott a viharkár felmérése, Csanádapáca külterületén 2150 hektáron pusztított a jég — tudtuk meg Oláh Kálmán polgármestertől. A belterületet sem kímélte, a kiskertekben ültetett sárgadinnyékben, fűszerpaprikában, burgonyában tett jelentős kárt, 50 hektáron.

— Laczó Gyula, a közfoglalkoztatási államtitkárság munkatársa járt nálunk, mert a közfoglalkoztatási programba bevont 3 hektáros földünkön az ott termelt konyhakerti növények is megsemmisültek. Mentjük, ami még menthető, például a hagymát — közölte a község vezetője.

Varjú Mónika, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta, a falugazdászok is járták a viharverte területet a gazdálkodókkal. Csanádapácán több termelőnél 100 százalékos kárt okozott a jégverés, Újkígyós, Szabadkígyós, Pusztaottlaka és Medgesegyháza környékén nem egy helyen 20—30 százalékos kárt szenvedett el a növény, és ezáltal a gazdálkodó is. A dinnye mellett a zöldségeket és a gabonákat is tönkretette az ítéletidő.

— A gond az, hogy sok, kisebb területet művelő gazdálkodónak nincs biztosítása, és a földterület nagysága miatt számukra nem is kötelező belépni, fizetni a földterület alapján megállapított díjat a kárenyhítési alapba. Emiatt ők onnan nem is kaphatnak kártalanítást  — hangsúlyozta Varjú Mónika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!