Közélet

2012.04.15. 17:35

Becsületkassza: van ahol működik, van ahol nem

A megyében sem ismeretlen fogalom a becsületkassza. A vállalatoknál és az intézményeknél főleg kávéra, kapucsínóra és üdítőkre dobnak be közösen a dolgozók, a perselyben pedig rendre összegyűlik annyi pénz, ami fedezi az anyagköltséget. A rendszer tehát működőképes - már ahol...

L. B. - P. G.

A viharsarki intézmények, munkahelyi közösségek jó részénél működik becsületkassza, melynek az a lényege, hogy aki elvesz a közösből, az a terméknek — legyen szó kávéról, édességről vagy üdítőről — megfelelő összeget egy perselybe teszi. A fizetést tehát a dolgozókra bízzák, de azért fontos megemlíteni, hogy ha sokan mulasztanák el, akkor igencsak feltűnő lenne, akár súlyos összegek is hiányozhatnának a kasszából.

— A békéscsabai polgármesteri hivatal minden osztályán működik becsületkassza. Ez már egy bevett szokás — számolt be Botyánszky Mária sajtóreferens. Elmondta, hogy a konyhában mindenki magának készíti el a kávét, mely körülbelül ötven forintba kerül — túl nagy munka amúgy nem szükséges hozzá, a gép darál és főz is. Össze szokták számolni a „bevételt”, mely, mint kiemelte, körülbelül fedezi az anyagköltségeket.

Három megyei általános és középiskolánál is érdeklődött lapunk a becsületkasszáról. Az egyikben, névtelenséget kérve, nem kívántak nyilatkozni, a másikban pedig elmondták: az intézményben működik egy automata, a tantestület oda megy, ha kávét vagy üdítőt fogyasztana.

A harmadikban, mely egy esetleges adóhivatali ellenőrzéstől tartva
burkolózott anonimitásba, úgy fogalmaztak, korábban működött ilyen rendszer.

— A kolléga, aki foglalkozott a pénzzel, nyugdíjba vonult, azóta pedig senki nem vállalta fel, hogy kávéra, cukorra és tejporra gyűjt. Akkoriban, ha nagyobb összeg gyűlt össze a kasszában, egy ideig ingyen ittak a tanárok, ha kevesebb, akkor pedig felemelték az árat — számolt be az igazgató, kiemelve, lényegében már ott sincs becsületkassza. Csoporton belül intézik az ügyet: ha elfogynak az alapanyagok, a tantestületből egyvalaki megveszi azokat, utána beteszi a közösbe.

A nyugati országrészben egyébként olyan szinten működik a becsületkassza, hogy egyes helyeken csak kiteszik a virágot vagy valamilyen terméket, mellé pedig egy dobozkát. Amibe csak gyűlik és csak gyűlik a pénz, nem is nyúlnak hozzá idegenek. Még nyugatabbra pedig már olyan éttermek is nyíltak, ahol a vendégekre bízzák, mennyit adnak az elfogyasztott ételért — nem csodálkozik senki, ha valaki fizetés nélkül távozik, de erre alig van példa.

A hírek szerint Budapesten is próbálkoztak hasonlóval, de egy idő után be kellett zárni a boltot, mert csak folyamatos hiányt termelt. A fővárosban kihelyeztek pár éve egy ásványvíz-automatát is. A piaci ár feléért, ötven forintért lehetett egy fél literes palackot kapni, de egy nyomógomb lehetőséget adott az ingyenes vételre is. A „vásárlók” negyven százaléka fizetett csupán, pedig egy alapítvány kapta a befolyt összeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!