Közélet

2012.03.04. 19:13

Diplomás a csabai hajléktalanok tizede

Átfogó felmérés készült a közelmúltban a békéscsabai hajléktalanokról. A kutatás célja egy, az Életfa Szociális Szolgáltató Központ és az Egyensúly AE Egyesület együttműködésével zajló, a hajléktalanok reintegrációját szolgáló projekt szakmai megalapozása, a programba bevontak szükségletfelmérése volt.

Békés Megyei Hírlap

— A szükségletfelmérést megalapozó kérdőíves adatfelvételen nyolcvan fedél nélküli vett részt — tájékoztatta lapunkat Herczeg Tamás. A békéscsabai szociológus nevével fémjelzett vizsgálatokból egyebek mellett kiderült, az érintettek többsége 1951 és 1960 között (25-en, 31 százalék), illetve 1961 és 1970 között (24-en, 30 százalék) született.

— Nagy részük nőtlen, illetve hajadon (33-an, 41 százalék), mellettük szintén domináns arányban szerepelnek az elváltak (31-en, 39 százalék). Házasságban élő és férjével vagy feleségével valóban együtt élő hajléktalan szinte alig akad, mindössze négynek ilyen a családi állapota — tudtuk meg Herczeg Tamástól. Érdekességként kiemelte, hogy a megkérdezettek negyedét környezete romának tartja, vagy legalábbis előfordult már életében, hogy cigánynak nevezték, miközben a szociális munkások mindössze egy-két kliensről mondják, hogy rasszjegyei alapján a roma etnikumhoz tartozik.

— A válaszadók közel fele hajléktalan életútja során lakott már hajléktalanszállón, éjjeli menedékhelyen. A döntő többség eddigi élete során korábban rendelkezett már ingatlannal, vagy tulajdonosként, résztulajdonosként. Az egyik legfőbb ok, ami miatt megszűnt a hajléktalanságot megelőző legutolsó lakhatás lehetősége, a válás, azaz a partnerkapcsolat megszűnése (20-an), illetve egyéb családi vagy személyes konfliktus megjelenése — hangsúlyozta a szociológus.

Az iskolai végzettség kérdésére is érdekes válaszok érkeztek. Eszerint a nyolc általános iskolai osztályt mindössze ketten nem végezték el. Lényegesen többen, huszonketten (28%) az alapfokot elvégezték. A relatív többség a szakmunkás végzettségűek halmaza (34-en, 43 százalék). Tizennégyen (18%) érettségiztek, a mai munkaerő-piaci kívánalmaknak az ő oklevelükkel sem lehet jó eséllyel megfelelni. Nyolcan pedig (10 százalék) diplomát is szereztek.

Tizenkilencen hivatkoznak a rokkantságukra, betegségükre, amikor a jövedelemszerző tevékenység hiányának okát indokolják. Herczeg Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatásba bevont csoport több mint felének van valamilyen, orvos által diagnosztizált betegsége. Az összesítés szerint a csoport 83 százaléka (66-an) nem végez kereső tevékenységet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!