Közélet

2012.01.11. 09:41

Oltás helyett vitaminnal előzzük meg a bajt

Az emberek többsége tart az influenzától, ennek ellenére kevesen keresik a patikákban az oltószert. Megyénkben a múlt héten a figyelőszolgálatba bevont orvosok 30 beteget jelentettek, amely 87 százalékkal több, mint december végén.

Cs. R.

Egy frissen készült felmérésből látjuk, a megkérdezettek több mint fele 10 ezer forintra teszi az influenza kezelésének várható költségeit. S további 22 százalék vélekedik úgy, hogy nem lehet megúszni 5 ezer forintnál kevesebből. 

— Az oltóanyag iránt mérsékelt a kereslet, két-három naponta adunk el egyet — mondta dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke, aki úgy látja, az emberek igyekeznek magukat ellenállóvá tenni, csak másképp. — Főleg az aktív korosztály keresi a vitaminokat és immunerősítő készítményeket.

A novembertől februárig tartó négy hónapos időszakra átlagosan C-vitaminra összesen 4—5 ezer forintot, táplálékkiegészítőre 7 ezret költenek. Az elnök szerint ennek az az oka, hogy az idősebbek és a krónikus betegek az ingyenesen beadható oltást kérték, az aktív korosztály pedig igyekszik más, a téli hónapokban leselkedő betegség ellen is felvértezni magát. 

A patikus szerint nem tévednek azok, akik az influenza kúrálásának költségét 10 ezer forintra becsülik. Az ilyenkor felírt gyógyszerek közül az antibiotikum a legdrágább, s ha ehhez hozzáadjuk a köhögéscsillapító, lázcsillapító és vitaminok árát, már 7 ezer forint körül tartunk. S ezekhez adódik a táppénz, illetve kényszerszabadság miatt kieső jövedelem.

A felmérésből kiderül, a válaszadók 68 százaléka szerint a fertőzés elsősorban anyagi terhet jelent, hiszen a betegség kezeléséhez meg kell venni a szükséges gyógyszereket. A válaszadók 56 százaléka a munkából való kimaradás anyagi hátrányát is említette.  

A pár napos hiányzás egy 200—210 ezer forintos havi bér esetében akár 5—15 ezer forintot is jelenthet.  A helyzetet a fellépő szövődmények is súlyosbíthatják, a beteg akár kórházba is kerülhet. Ekkor a költség és a jövedelemkiesés megsokszorozódhat.

Ugyanígy a költségek többszörösével számolhatnak azok, akik a vírust otthon továbbadják, s az egész család ágynak esik.  Elsősorban az alacsony iskolai végzettségűek tartanak attól, hogy a betegség, s az ezzel összefüggő hiányzás az állásuk elvesztésével is járhat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!