Közélet

2012.01.05. 09:02

Belelógna a Közgé tornateremébe az épülő parkolóház

Összesen mintegy félméterrel lesz rövidebb a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium tornaterme, mert a tőszomszédságában épülő parkolóház felhajtójának tartószerkezete belelóg az épületbe.

M. P. M.

Le kell bontani a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium tornatermét az épület tőszomszédságában található telken felépítendő parkolóház miatt — kereste meg a problémával szerkesztőségünket több olvasónk a közelmúltban. Kérdéseiket továbbítottuk az önkormányzatnak, ahol elmondták, szó sincs az épület lebontásáról, a végfalat kell ideiglenesen átépíteni.

— A felmerülő probléma abból adódott, hogy a tervezéshez használt ingatlannyilvántartások és az egyes épületek, ingatlanok tényleges elhelyezkedése között esetenként előfordulnak kisebb eltérések. Emiatt a tervezett parkolóház felhajtójának tartószerkezete mintegy félméternyit belelóg az iskola tornatermébe — tudtuk meg Opauszki Zoltántól. A városháza kabinetfőnöke elmondta, több lehetséges megoldást is megvizsgáltak a probléma orvoslására.

— Az építési engedélyben foglaltak, a százszázalékos mértékű beépítettségi arány, valamint az elvégzett talajmechanikai vizsgálatok, a kötelezően előírt zajcsökkentés miatt sajnos az egyetlen lehetőség a tornaterem falának részleges átépítése maradt. Ugyanakkor gondoskodtunk arról, hogy a munkálatok idejére más helyszíneken az iskola diákjai zavartalanul sportolhassanak.

— Minden lehetőséget megvizsgálva, az volt a törekvés, hogy az eredeti terveken változtassunk. Az uniós támogatási szerződésben foglaltak miatt a parkolószám mérséklésére azonban nincs lehetőségünk, emiatt a parkolóház geometriai méretei nem csökkenthetők. Ha ettől eltérünk, akkor veszélybe kerülhetett volna az elnyert forrás.

Gondoltunk arra is, hogy a problémás felhajtót keskenyebbre tervezzük. Ám a hatályos építési előírások ezt nem teszik lehetővé, ugyanis már így is az alsó határértékre tervezték meg. A falak vastagságát sem tudjuk megváltoztatni, hiszen akkor a szakhatóság által meghatározott zajcsökkentés mértéke lett volna a megengedettnél alacsonyabb — hangsúlyozta Opauszki Zoltán.

Hozzátette, ezenfelül talajmechanikai vizsgálatokat is végeztek a telken, ami szerint az épület alapjából sem tudnak lefaragni. Elmondta, az egyetlen megoldás így az maradt, hogy az iskola tornaterméből „lecsípnek” egy félméteres részt.

— A nemsokára kezdődő és vélhetően április környékén befejeződő munkálatok idején az intézmény diákjainak a szomszédos Kazinczy általános iskola tornatermében, valamint az Árpád fürdőben tarthatnak tornaórákat. Mindemellett egy évvel ezelőtt döntés született arról is, hogy az iskola meglévő sportudvarát egy szomszédos, részben önkormányzati tulajdonú telek irányába 200 négyzetméterrel kibővítjük, valamint sporteszközökkel is felszereljük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!