Közélet

2011.11.02. 19:48

Harcban állunk a güzüegerekkel

Idén a szokásosnál korábban kezdődött és még mindig tart az őszi rágcsálószezon. A szakemberek szerint különösen a güzüegér szaporodott el az elmúlt hónapokban Békés megyében.

Cs. I. - P. G.

— Egyelőre tisztázatlan okokból idén a szokásosnál korábban, már szeptember legelején elkezdődött a rágcsálók mezőgazdasági területekről belterületek felé vándorlása — mondta lapunknak Győrfi László. A Bogármérnökség Kft. egészségügyi gázmesterétől megtudtuk, a kártevők megjelentek a községek, városok határaiban található épületekben is. A cég szakembereit az elmúlt néhány hétben egyebek mellett  boltokba, pékségekbe és egyéb intézményekbe is hívták gyéríteni.

Az állatok viszonylag könnyen megtelepednek bárhol, ahol élelemhez és fészkelőhelyhez jutnak. A megelőzés pedig nem túl egyszerű, hiszen ahhoz résmentessé kellene tenni a bejutást az egyes épületekbe.

— Idén különösen a güzüegér szaporodott el — ecsetelte Győrfi László. — A patkányokból, pockokból nincs több, mint máskor. Bármilyen meglepő is, a rágcsálók több generáció után hozzászoknak és ellenállókká lesznek az egyes irtószerekkel szemben, éppen ezért nem árt a különböző hatóanyagokat tartalmazó készítményeket bizonyos időközönként cserélni.

Békésen programozott ütemezés szerint történik az irtás. Közterületeken évente négyszer csapadékcsatornákba helyeznek el parafinos rágcsálóirtó szereket, amelyek az emberekre nem jelentenek veszélyt. Az önkormányzat ezen felül igyekszik közvetlenül is segíteni a lakosságot, hogy hatékonyan tudjon fellépni kellemetlen rágcsálók ellen. A békésiek két helyen jelenthetik le az igényeiket, ami számukra nem jár költséggel. Ezt követően a szakemberek feltérképezik a helyszínt, majd elhelyezik a rágcsálóirtószereket.

Orosháza önkormányzata közszolgáltatási szerződés keretében biztosít forrást rágcsálóirtásra közterületen. A Városüzemeltetési Zrt. egy szakcéggel áll kapcsolatban, s társaság évente öt alkalommal végzi el a munkát. Bozsár Lajos üzemfenntartási vezetőtől megtudtuk, októberben végeztek patkányirtást, de még aktuális egy beavatkozás.

— Fokozottan ügyelnek a belvárosi csatornahálózat mentesítésére, de a Záporozó-tó, a Sámsoni utca környéke is veszélyeztetett. Ha a lakosság részéről hozzánk érkezik bejelentés, hogy patkányokat láttak valahol, a velünk kapcsolatban álló cég köteles 48 órán belül elvégezni az irtást. Minél gyorsabban reagálunk, annál hatékonyabb a védekezés — érvelt Bozsár Lajos, aki elmondta, nem is olyan régen a belváros két pontjáról kaptak jelzést.

Sokan etetik közterületen a kutyákat, macskákat, az azoknak kiszórt eleség azonban a rágcsálókat is vonzza. Emiatt is kérik, figyelmeztetik az orosháziakat, hogy mellőzzék ezt.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap november 3-ai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!