Közélet

2011.10.25. 17:56

Megnyílt a csabai pálinkatanya

Pályázaton nyert európai uniós forrásból és önerőből másfél év alatt épült meg Békéscsabán az Árpád Pálinkatanya.

Ny. L.

Ifj. Nagy Árpád főzőmester-házigazda elmondta, lokálpatriótaként odafigyeltek arra, hogy békéscsabai mesterembereket foglalkoztassanak a beruházáson. A helyi jelleget biztosítja a békéscsabai építkezési kultúra megőrzése is. A podsztyenás (előtornácos) épület ablakaiban muskátlik láthatók.

— A pálinkafőzés tradícióját ötvöztük a csabai népi építkezés hagyományával — mondta a házigazda. — A tornácon szőttek, fontak a lányok-asszonyok, beszélgettek vagy éppen fogadták az udvarlóikat. Ez a kőoszlopos előtornác az 1850-es évektől vált jellemzővé a gazdasági fellendülés jeleként.

Manapság a pálinkakultúráért rajongókat hívogatják és tessékelik beljebb. A podsztyenás házban látványfőzdét is működtetnek. Az érdeklődők a kisüsti és a modern, oszlopos főzési technológiába egyaránt bepillantást nyerhetnek. Előtte a szilváskertben a különböző gyümölcsfajtákat ismerhetik meg, a földrajzilag eredetvédett Békési Szilvapálinka bemutatását és kóstoltatását pedig kiemelten kezelik a pálinkatanyán. 

— Helyben készítjük a Békés megyei házi finomságokat is a kolbásztól, a szalonnától, a töpörtyűtől, a libazsírtól a túróig, sajtig, a bodza- és meggyszörpig — hangsúlyozta ifj. Nagy Árpád. — Az embereket érdekli a pálinkakultúra, az ehhez kapcsolódó hagyományok, a pálinkának egyre nagyobb a presztízse. Mindezt bizonyítja, hogy cégek, baráti társaságok, szakmai csoportok is bejelentkeztek már, a kolbászfesztivál ideje alatt pedig nyílt napokat is tartunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!