Közélet

2011.09.12. 08:59

Felnőtt fejjel a keresztvíz alá

Az utóbbi időben egyre több a felnőtt megtérő,a történelmi egyházak háza táján is.

M. P. M.

— Magyarországon és a Szeged-Csanádi Egyházmegyében ha csekély mértékben is, de növekedett az utóbbi években a keresztelések száma — derült ki a katolikus egyház statisztikáiból. 2009-ben 2497 keresztelő volt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében (Békés és Csongrád megye), 1102 elsőáldozás és 733 bérmálás.

— E két utóbbi adat csökkenést mutat az előző évekhez képest, ami azt jelenti, hogy többeknek nem sikerült a keresztségben megkezdett utat tovább folytatni. Örvendetes viszont a felnőtt megtérők jelensége, akik komoly felkészülés után igazi döntést tudnak hozni Jézus és az egyház mellett, és felnőttként megkeresztelkedve, az elsőáldozásban és a bérmálásban is részesülve, az egyház életerős tagjaivá válnak — nyilatkozta akkor lapunknak dr. Kiss Imre, általános püspöki helynök.

— Többet kereszteltünk idén a tavalyi év hasonló időszakához képest — mutatta be a 2011-es statisztikákat Kutyej Pál Gábor. A megyeszékhelyi lutheránus egyházközség igazgató lelkésze elmondta, először a rendszerváltás idején érzékeltek hasonlót, amikor az emberek felszabadultak az államnak ezt a területet érintő elnyomása alól.

— A kommunizmus évei alatt böjtöltünk, mostanság viszont kezd beérni a gyümölcs, amit az elmúlt években ültettünk. Kialakult egy komoly gyülekezeti alap, amire lehet építeni. Vélhetően az akkoriban megkereszteltek gyermekei is erősítik a templomba járók számát — adott magyarázatot a változásokra Kutyej Pál Gábor. Hangsúlyozta, például Békéscsabán 70-80 fiatal alkotja az ifjúsági bázist, akik közül a legtöbben gyermekkoruk óta élnek a lutheri tanítások szerint.

— Azonban még mindig a jövőt kell építenünk, nem pihenhetünk a jelenben — fogalmazott az evangélikus lelkész. Hozzátette, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközségben eddig 63 keresztelőt tartottak.
A honi egyházaknál egyébként a keresztség nincs a csecsemőkorhoz kötve. Mielőtt a gyerek megkeresztelésére sor kerülne, a meg nem keresztelt szülő vagy a keresztszülőjelölt részesül a keresztségben.

Egy felnőtt keresztelése természetesen másfajta előkészületekkel jár, mint egy csecsemőé. A felnőttnek előzőleg meg kell ismernie az egyház tanítását, hogy megvallhassa Jézus Krisztusba vetett hitét. Itt nem mások tesznek hitvallást a megkeresztelendő helyett, hanem ő maga. A keresztség szentségének érvényét a történelmi egyházak kölcsönösen elismerik. Ha tehát például valakit katolikus vagy református templomban kereszteltek, az éppúgy lehet evangélikus gyermek keresztszülője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!