Közélet

2011.07.18. 18:37

Kádár alatt jobb volt?

A rendszerváltás után két évtizeddel is él a nosztalgia a gondoskodó, ám elnyomó állam iránt.

L. B.

Megremegett a közép-európaiak demokráciába vetett hite: ugyan nagyra értékelik az olyan vívmányokat, mint a szabad választást és a szólás szabadságát, de a rendszerrel csak akkor lennének maradéktalanul elégedettek, ha a korábbi rezsim — itthon a Kádár-rendszer — biztosította létbiztonság is érvényesülne.

A GfK felmérése szerint — melyben ezer-ezer magyart, szlovákot és lengyelt faggattak — a politika csak minden tizedik megkérdezettben ébresztett pozitív érzéseket, ellenben a kétharmadukban már dühöt és bizalmatlanságot szült.

Jóléti kérdések állnak a háttérben — vázolta az okokat a közvélemény-kutatás. Mivel 1989 után párhuzamosan ment végbe a demokratikus rendszer megszilárdulása és a sokakat súlyosan érintő gazdasági átalakulás, többek szerint a demokrácia a lecsúszásuk oka. Ezért a rendszer támogatásának erősödése addig nem is várható, amíg tömeges marad az egzisztenciális félelem. Hasonló véleményt fogalmazott meg Velkey Gábor szociológus is:

— Az ilyen felmérések leegyszerűsítők. Ugyan vannak olyan értékek, melyeket fontosnak tartanak — ilyen a sztrájkjog —, vannak olyanok is, amiket túlzónak. Ide sorolhatók: a diszkrimináció tilalma, a kisebbségi elvek, az ártatlanság vélelme. Osztom azt az észrevételt, hogy az erényekkel nem függ össze a támogatottság — mondta a békéscsabai szakember.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap július 19-ei számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!