Közélet

2011.07.11. 11:26

Jogellenesen vonták vissza Pomuczné igazgatói megbízását

A Tóth Imre előző polgármester vezette sarkadi képviselő-testület 2009 január 29-ei határozatával jogellenesen vonta vissza dr. Pomuczné Nagy Ildikó Anna, az Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégium akkori igazgatója magasabb vezetői megbízását.

b. i.

A döntés jogellenességét az első fokon eláró Gyulai Munkaügyi Bíróság, s másodfokon, jogerős ítéletében a Békés Megyei Bíróság, dr. Wlassits Gábor tanácsvezető bíró elnökletével ítélkezett tanácsa egyaránt megállapította. A megyei bíróság ugyanakkor, részben megváltoztatta az első fokon eljáró Gyulai Munkaügyi Bíróság ítéletét.

A Békés Megyei Bíróság az anyagi igény és az összegszerűség vonatkozásában, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján megállapította, hogy: „... a közalkalmazottat, ha a határozott időre szóló megbízás jogellenes visszavonása esetén nem kéri a magasabb vezető, illetve vezető beosztásba való visszahelyezését, a vezetői pótléknak a határozott idő leteltéig számított összege illeti meg.”

Ezt az sem befolyásolja, ha az érintett időközben rendkívüli lemondásal megszüntette a közalkalmazotti jogviszonyát. Ennek alapján a Békés Megyei Bíróság 3 millió 240 ezer forint vezetői pótlék megfizetésére, s a pervesztesség okán 300 ezer forint, mindkét fokon felmerült perköltség megfizetésére kötelezte az alperes Sarkad Város Önkormányzata Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumot a korábbi igazgató részére.

Dr. Pomuczné Nagy Ildikó Anna mindösszesen három hónapot igazgatta a sarkadi Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumot. A Tóth Imre korábbi polgármester vezette testület 2008 november 1-jével 2013 július 31-éig választotta dr. Pomuczné Nagy Ildikó Annát a sarkadi középfokú oktatási intézmény igazgatójának. Ehhez képest 2009 január 29-ei határozatával, a hónap végével a testület visszavonta a magasabb vezetői megbízatását.

A tisztségéből eltávolított igazgató két évvel ezelőtt február 26-án kezdeményezett jogorvoslati eljárást a Gyulai Munkaügyi Bíróságon. Keresetlevelében a magasabb vezetői megbízása visszavonásának tárgyában hozott képviselő-testületi határozat jogellenességének megállapítását kérte, s jogellenességi jogkövetkezményt a 2009 február 1-jétől 2013. július 31-éig terjedő időszakra járó vezetői pótlékának megfizetését. Az alperes Sarkad Város Önkormányzata Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégium a volt igazgató keresetének elutasítását, s perköltségben marasztalását indítványozta.

Az elsőfokú bíróság „... a visszavonás valóságát és okszerűségét nem találta bizonyítottnak” ezért megállapította annak jogellenességét. Alapatalannak találta viszont az elmaradt vezetői pótlék iránti igényt. Az elsőfokú ítélettel szemben a felperes és az alperes egyaránt fellebbezést nyújtott be. A másodfokú ítélet egyebek mellett kimondta: „A felperes fellebbezése nagyrészben alapos, az alperes fellebbezése alaptalan.”  

b. i. -->

Címkék#Tóth Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!