Közélet

2011.07.16. 08:09

Harmincmillióba kerül a gyerek az első diplomáig

Átlagosan harmincmillió forintot költ egy család egy gyermekre, amíg kézbe nem veszi az első diplomáját. Ez az összeg egy kutatás eredményeként jött ki, tartalmazza a háztartási munka becsült összegét is. A szülők persze nem számolgatnak: veszik, amit kell, fizetik a különórákat. Mert a gyerek a legfontosabb.

K. E.

A GfK Hungária Piackutató Intézet végzett felmérést a közelmúltban arról, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése. A születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig, a gyermek „kirepüléséig” mintegy 30 millió forintot fordítanak gyermekükre a családok.

Ez éves szinten, a kutatás szerint, 1,26 millió forint. A szakemberek nemcsak a pénzkiadást vették számításba, hanem a házimunka értékét is felszorozták. A legdrágábbak az egykék. Ahol testvérek is vannak, ott a világítás, fűtés költsége megoszlik, sok esetben a ruházkodás költsége is, hiszen öröklik egymástól a ruhaneműt. A GfK Hungária munkatársai azt is kiszámolták, hogy az étkezés és a tartós fogyasztási cikkek évente 288-417 ezer forintba kerülnek egy gyermeknél.

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond — tartja a mondás. Ha ezt forintosítjuk, már a születés előtt megdől a tézis. Még pocaklakó korban, különösen az első gyermek érkezésekor, több százezer forintra rúghat a terhesgondozás, a szülés és a babakelengye összege. Egy kisgyermek érkezése a pénz helyét is átszabja.

— Kisruhák, babaágy, pelenkázó, babakocsi, bébihordozó, mellszívó. Csak úgy röpködtek a tízezrek, amikor a feleségemmel elmentünk a bababoltba, hogy megvegyük a kisfiunknak a szükséges holmit. Egy viszonylag jó állapotú Trabantot olcsóbban kínáltak, mint amennyiért a babakocsit vettük. Azóta a pelenka a babaruha a legfőbb kiadásunk — mondta a békéscsabai Kőrösi András, akivel Mezőkovácsházán futottunk össze.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy a gyermekes családokban minimum kétszer annyi mosópor fogy, mint a gyermektelenekben. Minden életkornak — óvodás, iskolás — megvan a maga plusz költsége. Ha már felnő a gyerek, akkor is a családi ház az anyagi támasz. A már sokat megélt szülők szerint a főiskolai, egyetemi évek kerülnek legtöbbe a jegyzetekkel, albérlettel. S ugyanúgy ruházzák, etetik felnőtt fiukat, lányukat, mint kiskorukban. Még a buliköltségeket is állják. A szülők többség nem számol, ez marad a kutatók dolga. Az anyák, apák, minden kiadásban a gyerek jövőjének egy lehetséges kockáját látják.

Minden korosztálynak megvan a speciális kiadása

Az óvodásoknál is sok a kiadás. Egy anyuka sorolta: az óvodai térítési díj közel 9000 forint. A kisfia angolul tanul, úszni jár, ezek is fizetősek. A gyerekújságok, foglalkoztató füzetek, mesekönyvek, játékok szintén jelentős kiadással járnak. A fiatalasszony gyűjti az iskolai kötelező olvasmányokat is.

Az iskolásoknál a tankönyvek, különórák, nyári táborok, osztálykirándulások jelentik a legnagyobb tételt.

Az iskolásoknál a tankönyvek, különórák, nyári táborok, osztálykirándulások jelentik a legnagyobb tételt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!