Közélet

2011.06.23. 14:09

Súlyos betegséggel küzd a tizenöt esztendős fiú

Súlyos, viszonylag ritka kórral küzd a füzesgyarmati, 15 éves Varga Richárd. Májában tömlőférgességet diagnosztizáltak, s gyógykezelésére gyűjtenek, jótékonysági koncertet szerveznek a sárréti fürdővárosban.

B. I.

Rendezett porta, az utcafronton is frissen nyírt fű, a kerítésen belül pedig gondosan gyomlált, kapált virágágyás fogad a Szabolcska Mihály utca legvégén, Varga Ferencék sárgára festett otthona előtt.

— Tizennyolc esztendős voltam, amikor az édesanyámat 38 éves korában eltemettük. A legkisebb testvérem akkor alig hat éves múlt, s áldott emlékű anyai nagymamám segítségével én neveltem fel a négy fiatalabb testvérem, pontosabban egymást neveltük fel úgy, hogy egyikünk sem került intézetbe, árvaházba.

Soha nem hittem, hogy az édesanyám elvesztésénél érhet nagyobb fájdalom, de sajnos ezt is meg kellett érnem. Amióta Ricsinél kiderült ez a súlyos baj, kimondhatatlanul marcangol s fájdalom — fátyolosodott el a 34 esztendős Varga Ferencné Vadász Izabella szeme, s szavaiból arra is fény derült, hogy nem bánt kesztyűs kézzel vele az élet.

Varga Ferencé, férjével együtt a 17 esztendős Ferencet, Ricsit, a 13 esztendős Alexet, s a 10 éves Ginát neveli, mint mondja, szegénységben, de tisztességgel. Hatan élnek havi 110—120 ezer forintból, de örömmel újságolja, hogy férje most már legalább egy hónapja dolgozik a MÁV-közmunkaprogram keretében. Jómaga december óta munkanélküli, előtte viszont szerencsére behívták közmunkára.

— Először csak megmagyarázhatatlan eredetű kiütések jelentkeztek, főleg éjszakánként a felsőtestén. Többször megfordultunk Gyulán a gyermekkórházban, a füzesgyarmati születésű Szabó Andrea doktornőnél, aki máig a szívén viseli Ricsi sorsát. Idén januárban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában a mája VII. szegmentjében a tömlőférgesség miatt már 30 milliméteres cisztát diagnosztizáltak.

A májfunkció-eltérések miatt nagyon drága májvédő gyógyszereket kell szednie. Nem lett volna pénzünk kiváltani a gyógyszert, de Szabó doktornő segítségkérésére Baráth János református lelkipásztorék Erdélyben beszerezték, s így lett meg Ricsinek — részletezte a gyermekéért aggódó édesanya.

Június 29-én Debrecenben eldől, hogy műthető-e a gyermeke mája, ha igen, akkor is hosszas gyógykezelés vár még a füzesgyarmati fiatal fiúra.
Ricsi — szavait idézve —, bár néha „elkenődik”, azért bízik a gyógyulásban.

B. I. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!