Közélet

2011.06.05. 17:57

Negyedére csökkent a csecsemőhalálozás aránya

A kisgyermekek és a szülők részvételével koraszülött napot tartottak szombaton a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórházban, ahogy az ápolók, úgy az orvosok is ismerősként köszöntötték őket. Amíg a felnőtteket előadások sora, addig a gyermekeket tombola és rengeteg szórakozási lehetőség várta.

L. B.

A megyében évente közel 3 ezer gyermek érkezik a világra. Amíg ez a szám egyre csökken, a koraszülési gyakoriság nem változik. Amint az kiderült, 15 évvel ezelőtt nagy volt a csecsemőhalálozás aránya — elérte a 15 százalékot —, ekkor kezdte meg működését hat ággyal a Neonatális Intenzív Centrum, melynek köszönhetően ez a szám tavalyra már 4,4 százalékra esett vissza.

Az 1500 gramm alatti születési súlyúak túlélési aránya pedig már országos szinten is kiemelkedő, több mint 90 százalék. Az adatok azonban nem tükrözik azokat a mosolygós és boldog pillanatokat, amik elfeledtetik a pár évvel vagy pár hónappal ezelőtti aggodalmakat.

Az előadásokon dr. Szabó Miklós, a fővárosi I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológia Osztály vezető orvosa is felszólalt. A koraszülötteket agyvérzés, szembetegség és nehézlégzés is veszélyezteti, utóbbival kapcsolatban elmondta: nem a babák helyett kell lélegezni, hanem a légzésüket segíteni, mert a túllélegeztetés is káros lehet. Fontosnak ítélete, hogy a szülőszoba és az intenzív osztály egy épületben legyen, illetve kiemelte az édesanyákat is: a kicsiknek fontos, hogy ott legyenek mellettük.

Békés Megyei Hírlap június 6-ai számában történeteket olvashat koraszülött gyerekekről és szüleikről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!