Közélet

2011.06.10. 08:40

Leszereltetik a szabálytalan gyerekülést

Sárga, tarka ponyvás, zászlókkal díszített utánfutókban gyerekeket szállítanak a szülők. Valószínűleg azért, mert eddig még nem találkoztak rendőrrel.

Cs. I.

Az eset kapcsán a kerékpáros szállításra, a gyerekutasokra vonatkozó szabályokról tájékozódtunk.
A magyar üzletekben megvásárolható a színes, kerékpárhoz rögzíthető, egytengelyű, kétkerekű vontatmány, amelybe még biztonsági övet is szereltek. Bármit lehet benne szállítani 70 kilós össztömegig, kivéve gyereket.

— Németországban vihetnek gyereket ebben, nálunk viszont nem. Ez a szerkezet személyszállításra nem használható. Ha az utcán ilyet lát a rendőr, helyszíni bírsággal bünteti a kerékpárost, vagy szabálysértési feljelentéssel élhet — tájékoztatott Kis Rozália. Az Orosházi Rendőrkapitányság balesetvédelmi előadója más, bizarr, gyermekszállításra tett kísérletről is beszélt.

— Láttam már felnőtt kerékpár kormányára, a forgalomnak háttal felszerelt gyermekülést, és abban lévő gyerekutast. Azonnal levetettem a szülővel. Ez nem biztonságos és szabálytalan — mondta a rendőr, majd sorolta az elvárásokat a gyermekutas szállításával kapcsolatban.

— KRESZ-szabály és a Közlekedési, Hírközlési Minisztérium rendelete is meghatározza a helyes magatartást, valamint a felszereltséget. Kétkerekű kerékpáron a 16 évet betöltött személy szállíthat 10 év alattit, tehát gyerek másik gyermeket nem vihet a pótülésen.


Kiderült, az se mindegy, miként szerelik fel a szülők a gyermekülést.
— A kisgyerek és a pótülés se akadályozhatja a kilátásban a kerékpárost, de a világító- és egyéb jelzőrendszert sem takarhatja el. A gyereküléshez tartoznia kell kapaszkodónak, lábtartónak. Ezek nem lehetnek összefüggésben a kormányozott kerékkel.

Akkor biztonságos és szabályos egy pótülés, ha azt a kerékpáros mögé helyezik a kiépített csomagtartóhoz, vagy az üléshez rögzítve — említette az elvárásokat Kis Rozália. Megengedett a pótülésnek a kerékpár első vázára való rögzítése akkor, ha a felsorolt feltételeknek megfelel, és semmiben nem akadályozza a kerékpárost.

Arra a kérdésünkre, hogy két gyermek szállítható-e egyszerre egy bringán, a rendőr határozott nemmel válaszolt. Akinek két, hasonló korú, 10 évnél fiatalabb csemetéje van, az felültetheti két gyermekülésbe a kicsiket, de tolnia kell a kerékpárt.

Cs. I. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!