Közélet

2011.06.16. 10:19

Karády Katalin és Pisont István nyomába eredt a retró Barkas

Nagyszénásra indul csütörtökön reggel a Békés Megyei Hírlap és a Beol retróautója, hogy az ott élő emberek hétköznapjaiba betekintsen, majd Gádoros felé veszi az irányt.

cs. i.

Aki megpillant egy ,,csilivilis„ Barkas mikrobuszt e két településen, ne szaladjon el, mert rengeteg meglepetésben lehet része, ha a közelébe merészkedik!

Kíváncsiak vagyunk, a hajdan nagy hírnévnek örvendő szénási gyógyvíz helyett ma mi vonzza ide az idegeneket, a szénásiakat pedig mi foglalkoztatja, készülnek-e a parasztolimpiára.

A híres focista, Mátrai Sándor szülőfalujáról talán kevesen tudják, hogy itt élt Karády Katalin is családjával.

A település lakói a mai napig tisztelettel emlékeznek meg Czabán Samuról (1878-1942). A tanító mindössze négy évet töltött a községben 1911-től, ám ténykedése meghatározó maradt. A visszaemlékezések tanúsága szerint a Rozsnyón született tanító szigorú, ám rendkívül igazságos ember volt.

Nagyszénás talán legismertebb szülötte Mendöl Tibor földrajztudós, a helyi evangélikus lelkész fia. Mendöl a debreceni és budapesti tudományegyetemek oktatójaként elsősorban a településföldrajz kutatásban jeleskedett. A kiváló tudós 1966-ban Budapesten hunyt el. Szülőháza, az evangélikus lelkészlakás falán 1980 óta áll emléktábla, melyet az akkori nagyközségi tanács és a Magyar Földrajzi Társaság Körösvidéki Osztálya állított közösen. A nevét tér is őrzi Nagyszénáson.

Csütörtöki falujárásunk újabb állomása Mátrai Sándor szülőfaluja után a közeli Gádoros lesz déltől. Itt is akad labdarúgó híresség, mégpedig Pisont István. Igaz, ismerünk másokat is, akikre méltán büszkék a helyiek: a község nevezetes személyisége a falut újraalapító báró Dezséri Rudnyánszky Sándor, Baross Gábor evangélikus lelkész, történetíró, Justh Zsigmond író, Papp Károly főjegyző, Udvardi Kossuth Lászlóné, Némann Valéria tanítónő, Békés József dramaturg és író, Szalai György bronzérmes olimpikon.

Amit már sokszor megcsodáltunk, az a település központjának a rendezettsége, az ott látható köztéri emlékművek. Szobrokban is gazdag a falu: 1848/49-es Hősi Emlékmű (1999), I. Világháborús Emlékmű, II. világháborús emlékmű, Dr. Hidasi László községi orvos mellszobra, Szervátiusz Tibor „Anya gyermekével” c. szobra, Justh Zsigmond író mellszobra és síremléke a Községi Újtemetőben, Udvardi Kossuth Lászlóné, Petőfi Sándor első szerelmének Cancrinyi Emilia unokájának síremléke, „Hét Vezér Liget” díszkúttal, Justh Zsigmond emléktábla, Millecentenáriumi Emléktábla, Torja székely testvérközség Székelykapuja és kopjafája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!