Közélet

2011.06.08. 18:39

Fizessen a lusta diák?

Azoknak az egyetemistáknak, akik soha nem szereznek diplomát, meg kell téríteni az addigi képzés költségét — vetette fel nemrég Pokorni Zoltán, aki szerint a lemorzsolódás eléri a 30—40 százalékot.

L. B.

Az államtitkárság úgy véli, ez csak egy ötlet volt, utólagos fizetésre nem kell számítani. A felvételi követelmények emelése, a megelőzés lehet a megoldás.

Az eduline.hu közlése szerint évente 90—100 ezer hallgató kerül be a felsőoktatásba, azonban csak alig több mint 50 ezer diplomát osztanak ki. Arról nem szólt a fáma, hogy a fennmaradó 40 ezer diák halaszt vagy esetleg végleg felhagy a tanulmányaival. A Szent István Egyetem Gazdasági Karától kapott adatok szerint — 2006-tól 2700 tanulót nézve — 26,8 százalék nem vehetett át soha oklevelet, ez csak a költségtérítéses képzést nézve 33 százalék, tehát érezhető, hogy sokan küzdöttek anyagi gondokkal. A hallgatók csaknem 10 százaléka csúszik meg, nem végzi el időben a tanulmányait.

— A bekerültek nagy része már az első évben kiesik. Ennek több oka lehet — vélekedett Szebellédi Kitti. A szeghalmi lány, aki intézményi kommunikátornak tanul a gazdasági karon, úgy véli, sokan financiális okokból hagynak fel a tanulással, nem meglepő, hogy sokan dolgoznak már egyetem alatt is. Az egyetem nem olcsó mulatság, mint mondta, ott vannak a tankönyvek, az esetleges kollégium vagy albérlet, mely nagy terhet ró a fiatalokra és szüleikre egyaránt. Úgy gondolja azonban, akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak nem tanulnak, melyre nem tudnak reális indokot felhozni, ezért velük már kifizettetné a költségeket.

— Magas a lemorzsolódás aránya, de százalékot nem merek mondani — mondta Knyihár Ildikó, aki már azt is annak ítéli, ha valaki leállamvizsgázik, de nyelvvizsga hiányában diplomát már nem kap. A békéscsabai lány részben egyetértett Pokorni Zoltán szavaival, de rávilágít számos problémára is: történhetett olyan esemény a tanuló életében — családi tragédia, egészségkárosodás — mely miatt nem képes tanulmányait folytatni.

— Ebben az esetben ki tenne igazságot? — kérdezte Knyihár Ildikó. Hozzá hasonló véleményt fogalmazott meg az andragógia-művelődésszervező szakos Abonyi Mónika is, aki szerint még az is előfordulhat, hogy valaki nem ítélte meg rendesen a tudását, mégis bekerült az egyetemre, ahol azonban nem tudott lépést tartani a követelményekkel.

— Ezt a számadatot merész becslésnek, sőt, országos szinten kizártnak tartom — kételkedett a 30—40 százalékos lemorzsolódási arány hallatán Nagy-György Tamás. Az andragógia szakos hallgató meggyőződése, gazdasági szempontból, a kormány szemszögéből nézve előnyös lehet a költségek megtérítése. Azonban ez a társadalomban rengeteg konfliktust szülne, ami többet ártana, mint amennyi haszna lenne összességében a rendelkezésnek.

Mi a helyzet a plagizáló diákokkal? - kiderül a Békés Megyei Hírlap június 9-ei számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!