Közélet

2011.06.25. 10:14

Élet a segélyből: ha ruhát vesznek, koplalnak

Meg lehet-e élni a segélyből? Talán olvasóink közül is többen elgondolkoztak már erről a kérdésről. Manapság egy átlagos, kétkeresős családban is osztanak, szoroznak, hogy egyik fizetéstől a másikig kihúzzák. De hogyan élnek azok, akiknek csak a 28 ezer forintos szociális segély jut, meg a gyerekek után járó családi pótlék?

K. E.

Battonyán jártunk Lukácsi Zsuzsannáéknál. — Ez egy kétlakásos társasház, az önkormányzaté. Az egyik otthon jelenleg üres. A túlsóban mi lakunk — vezetett végig az udvaron a 43 éves asszony. Nemrég csirkéket kaptak a Minden gyermek lakjon jól! Alapítványtól, azok szaladgálnak a viszonylag tágas területen.

Zsuzsanna bevezetett az o otthonukba. A másfél szobás házrészben jelenleg kilencen élnek, másfél hónap múlva már tízen. A pici előszobát elfoglalja a kredenc és a hűtő. A konyha is apró, akárcsak a fürdőszoba. A félszobán át vezet az út a nagyszobába. Zsuzsannának hat gyermeke van. Ivett már felnőtt, kisfia, Zsombor három éves, a kistestvért július végére várják. A félszobában ő lakik a kicsivel és az élettársával, Csabával.

— Az öt kisebb gyerekkel mi birtokoljuk a nagyszobát. Zoli 16, Roland 15, Gina 12, az ikrek, Brigi és Zsuzsi 11 évesek — sorolta. A szobában két rekamié, egy kanapé, a szekrénysor és egy asztalka található. Megkérdezem, éjszakánként hogyan férnek el itt hatan? Biztosítanak, van helye mindenkinek.

— Már 2006 óta vagyok munkanélküli. A szociális segélyem 28 ezer forint. Néha akad napszám. Be-behívnak közmunkára is, de ez idén már csak 3 ezer forint plusz jelentett. Öt éve vagyok egyedül, gyermektartást sem kapok. A családi pótlék az öt gyerekre 85 ezer forint. Ebből a 113 ezer forintból élünk hatan.

Kiszámolom, az egy főre jutó jövedelmük 18 ezer 833 forint. Hát, nem sokan irigyelhetik őket, az már szent! Zsuzsanna beavatott bennünket néhány túlélési praktikába. — Ahogy megjön a segély és a családi pótlék, rohanok a boltba. Előre kifizetek egy hónapra napi két kiló kenyeret. Történjék bármi is, legalább kenyerünk legyen. Sokan csinálják ezt így Battonyán. Hó vége felé a boltosok is szólnak: „Zsuzsa, nemsokára lejár a kenyered!” Ez körülbelül 10 ezer forintot tesz ki.

Megfizetek egy ismerőst, aki autóval elvisz Orosházára. Az üzletláncokban 60 ezer forintot hagyok. Főleg az akciós termékekből, meg a csökkentett árúakból, amelynek hamarosan lejár a szavatossági ideje, vásárolok. Emellett rengeteg mosópor, mosogatószer kell. Veszünk sampont, fogkrémet, WC-papírt, szalvétát, zsebkendőt. Mindenből a legolcsóbbat. Fizetjük a villanyt, ami havi 5 ezer, és a vizet.

Az asszony azt is elmondta, ha ruhát vesz a gyerekeknek, olyankor jön a koplalás. Nem éheznek ugyan, de akkor zsíros kenyeret esznek zsíros kenyérrel. Zsuzsanna magának nem vesz semmit. Azt mondja, jó az, ami van. A család megünnepli a névnapokat, a születésnapokat, a karácsonyt. Mindenkinek jut egy kis ajándék, mert az jár. Ezt is kispórolják — valaminek a rovására.

Zsuzsanna megmutatta a hűtőjüket. Hó vége felé már igencsak üres. — Margarin, bolognai szósz, pici kolbász, tegnapról maradt rántani való tök és egy fazék meggy van benne. Ebédre meggyszószt eszünk. A reggelink újhagyma volt vajas kenyérrel. Tegnap még jutott rá felvágott, ma már nem — magyarázta az asszony.

Arról is beszélt, hogy nem szeretné, ha gyerekei nagyon megéreznék a szegénységet. Bár megértőek, azért ők is szeretik a finomságokat. — Jégkrémet veszünk, mert az olcsóbb. Egy zacskó cukor szétosztása nálunk szertartásos. Előbb megszámoljuk, hány szem van benne, aztán osztunk. Ma kaptunk két meggyeskockát. Azt is feldaraboltuk, hogy egyenlően jusson mindenkinek. A család ennél nehezebb időket is megélt.

Egy évig nem volt villanyuk, kikapcsolták. Az anya éjjelenként gyertyafénynél, kézzel mosta, súrolta a kisebbek ruháját, hogy a gyerekek tisztán járjanak. Nehezen összespórolták a tartozás és a visszakapcsolás árát. Most a legnagyobb gondjuk, hogy legalább százezer forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak. Félnek, hogy előbb-utóbb elveszítik az otthonukat.

Ivett, a kismama örökölte a szegénységet, kitörési lehetőséget nem nagyon látnak. Párja, Csaba, ha csak lehet, eljár napszámba. Zsuzsanna és a gyerekei a küszködés ellenére is boldogok. Azt mondják, a szeretet mindig átlendíti őket a bajokon.

Címkék#battonya
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!